onsdag 14 maj 2014

Antik historia visad med modern teknik

Jag har besökt Medelhavsmuseet och tittat på vårens nya utställning om Egypten. Det landet har verkligen en imponerande lång historia med högstående kultur mer än tvåtusen år före vår tideräknings början. Utställningen var väldigt fint gjord. Man har också satsat på en virtuell rundvandring, kolla den om du har för långt till Stockholm.
Relief av Ramses II 
Utställningen fokuserar på faraonernas tid, och förutom vilka som styrde landet får man också en inblick i hur det var att leva i det antika Egypten. När man går ner en trappa är det som att gå in i en gravkammare (fast betydligt rymligare) med målningar på tak och väggar. För antikens egyptier var döden en fas av livet. Man satsade stort på imponerande mumiekistor och mängder av föremål i graven för den dödes fortsatta liv i Dödsriket.

Det mest spännande var att utforska en mumie lager för lager på ett virtuellt obduktionsbord.


Det är samma teknik som jag sett förut på Norrköpings visualiseringscenter.  Man kombinerar datortomografi, laserskanning och fotogrammetri och får en virtuell tredimensionell modell. Tekniken, som ursprungligen är framtagen för sjukvården, ger forskarna stora möjligheter och intressant nog kan man som vanlig museibesökare ta del av detta. 

Neswaiu, en rik man på 200-talet f Kr, skrivare och präst i Thebe (nuvarande Luxor), finns på riktigt i en monter, där man kan beundra det vackert dekorerade kartonnage han fått och de omgivande kistorna med inskriptioner. Sedan kan man gå till visualiseringsbordet och skala av lager för lager, ända in på skelettet.  Man kan studera utsida och insida, vrida runt, förstora, få information om detaljer och kolla tvärsnitt. Det är fascinerande! Man ser att han smyckats med ett stort antal amuletter som en försäkran om evigt liv och återfödelse.  Tänk att få fram detta utan att beröra det ömtåliga materialet!

Neswaiu i sitt kartonnage med en av kistorna ovanför

Undersökning av mumien vid visualiseringsbordet 
Ett vanligt motiv: Den dödes hjärta vägs på en våg 
Mumifieringen var en omständlig konserveringsprocess. Inälvorna togs ut och lades i speciella kärl, kroppen rengjordes och lades i saltlösning i två månader för att sedan smörjas in och lindas. Tänk att göra allt detta arbete med den dödes kropp för att den inte skulle inte ruttna utan vara en viloplats för den dödes själ. Jag minns från vår resa i Egypten 1997 hur jag imponerades av välbevarade målningar i gravar i Konungarnas dal i Thebe: allt detaljrikt arbete som det inte var tänkt att någon skulle se. Och att vi nu kan se under ansiktsmasken, ja t o m skelettet under lindorna, undrar vad Neswaiu tyckt om det? 

Definitivt en utställning att återvända till för att studera mer av alla föremål som visas. Det lär finnas en utskriven 3D-kopia av en av Neswaius amuletter, den missade jag ...

2 kommentarer:

Jenny sa...

Hej Ingrid!
Jag heter Jenny och jobbar med Medelhavsmuseets webb. Vilket trevligt inlägg du har skrivit om vår nya utställning – kul att du gillade den!
Jag undrar om vi skulle kunna dela din bloggpost på vår Facebook och Twitter?
Mvh, Jenny Ullström,
Världskulturmuseerna

IngridJ sa...

Hej Jenny!
Ja jag gillade utställningen. Ni får gärna dela mitt inlägg om ni vill.
/Ingrid