Bild sid 17 i boken |
För att få dessa fina färgskiftningar stickas både bottenfärg och "knoppar" med olika dubbla garner. Isager betonar vikten av att göra en provlapp först, dels för att kontrollera stickfastheten, dels för att lära sig tekniken. Mönstret krävde en del träning, inte minst att hålla ordning på alla trådar.
Baksidan med alla trådar |
Först nu kunde jag plocka fram den avbrutna stickningen. Sticka färdigt tröjan? Nej! Riva upp garnet? Nej, det var så många korta trådar, omöjligt att göra något av! Framstycket var klart upp till ärmhålan; det vill säga jag hade en rektangulär stickning. Något jag kanske kunde göra en kudde av? Jag frågade ett par vänner, som oberoende av varandra föreslog just en kudde. Så fick det bli. Jag stickade en avslutande resår på samma sätt som i början.
Vad skulle jag ha som bakstycke? Och skulle jag kunna fixa det utan att sy på maskin (något jag inte alls gillar). Då kom jag på att jag för flera år sedan köpt en bok Do Redo - Konsten att slakta en tröja.
Boken utgiven av Alfabeta Bokförlag år 2005 |
Här är kudden klar! Det känns bra att ta vara på både det jag stickat och hans gamla tröja.
Nu är det verkligen inne att återvinna, lappa och laga. Jag såg just att Nordiska museets nästa stickcafé handlar om återbruk och leds av två av författarna till boken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar