söndag 6 juli 2025

Tredje gången på Sätergläntan

 

Så härligt att få återkomma till denna underbara miljö för en kursvecka med andra sticknördar.

Kursen hade som tema färg, form och formgivning för stickning. Fokus låg på att hitta mönster i naturen, på byggnader och vackra föremål, på vykort, i traditionen …

En kotte kan bli till ett stickmönster
Erika inspirerar och ger råd i arbetet 

Vi började med att förenkla och stilisera ett mönster och överföra det till ett rutnät. Sedan följde  provstickning i enbart ljust och mörkt garn på flera provlappar för att undersöka hur  olika tekniker såsom aviga maskor och lyfta maskor påverkade resultatet. Provlapparna stickades runt, klipptes upp, tvättades och lades på tork.

Varje morgon samling kring provlapparna, en noggrann genomgång och diskussion. Vår kursledare Erika var mycket bra på att uppmuntra och hon delade generöst med sig av både kunskaper och erfarenhet. Jag befann mig bland otroligt kunniga kursdeltagare, tänk vilken kunskap om hantverket de hade.


Först på onsdagen fick vi använda färg. Efter en intressant föreläsning i färglära var vi redo att göra färgkartor, kanske använda akvarellmålning, testa färgkombinationer, utmana oss själva i annorlunda färgsättning, inte bara välja färger utifrån  magkänsla. 


Ett bra sätt att öva upp känslan för färg och praktisera färgläran var att lägga ut tygbitar och små garnnystan kring ett vykort och se hur färgerna i bilden kunde skifta i nyans. En färg har både kulör och valör och all färg är relativ, omgivningen påverkar hur vi upplever bilden.


Besöket på Sätergläntans bibliotek var en stor inspirationskälla. Vackra plagg och andra handgjorda föremål i folkliga tekniker och välförsedda hyllor med litteratur i alla sorters hantverk. 


    

Här är mina provlappar. På de vänstra kommer inspirationen från en orkidé. Nerifrån och upp bytte jag bakgrundsfärg,  testade aviga maskor på olika sätt och provade små mellanmönster.
Den översta högra är inspirerad av bladen på en hjärtbergenia och den nedersta av min matta i vardagsrummet.
På provlappar i bara ljust och mörkt är det lättare att fokusera på mönster. På den översta orkidé-lappen kommer motivet fram. En bård på en ljus sommartröja så småningom kanske?



     


Några exempel på vad mina kurskamrater skapat under veckan:

Från ett stiliserat mönster till vackra provlappar
Från provlappar till halskrage

Föredömlig beskrivning med färgkarta

Jag stickade ytterligare en provlapp för att testa mönster till en halskrage på restgarn från Muggeboda-koftan jag stickade för ett par år sedan. Jag älskar projekt där jag får klura och använda restgarner. Och här har jag garn i många färger, det kan nog bli fint.
En lärorik kurs. Jag har upptäckt att det är en process att ta sig från en idé till ett färdigstekta plagg. En provlapp är mycket mer än bara ett test av stickfastheten. Funderingar på olika sticktekniker gör man bäst i bara ljust och mörkt garn, först därefter funderar man på färgsättningen.

Jag har inte hunnit smälta alla intryck än. Veckan gav både kunskap och njutning. Och många fina minnen, inte minst den underbara känslan av att sitta och sticka tillsammans med andra, ofta i tystnad, men också allt trevligt prat vid måltider och fikapauser.




1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, vilket jättetrevligt blogginlägg om vår vecka på Sätergläntan. Det var verkligen precis så bra och inspirerande som du beskrivit det.
Allt gott
Kram
Victoria