onsdag 11 juni 2014

Schumanns körverk var helt okänt för mig

Precis som i Giresta, som vi har på nära håll, finns i Västerlöfsta en musikstiftelse som erbjuder konserter av mycket hög klass. Giresta musikstiftelse har 25-årsjubileum i höst, medan motsvarigheten i Västerlöfsta bara är några år gammal.

I söndags gästades Västerlöfsta kyrka av Stockholms kammarkör och mycket kända solister, varav ett par med hovsångerskestatus. Schumanns Der Rose Pilgerfahrt, ett verk på en god timme, var en för mig ny upplevelse. Ett oratorium där texten bygger på ett poem av Moritz Horn, där han påverkats av en H C Andersen-saga Rosen-Alfen. Jag tror inte det framförs speciellt ofta, men en förklaring till att kören har det på sin repertoar, kan vara att nuvarande dirigent kommer från Tyskland.

Historien är lite gullig, snudd på banal, om en ros som vill bli och blir förvandlad till flicka för att uppleva kärlek och då får smärta och död på köpet. Lite gammaldags story, men musiken var vacker och romantisk i den stil Schumann visar i sina lieder och pianostycken.

Förutom detta sjöng kören några sånger av Brahms samt Stenhammars underbara Vårnatt, som vi sjungit i Bålsta Kammarkör. På youtube hittade jag Radiokörens version.

Inga kommentarer: