söndag 26 oktober 2014

Fint urval av konst från Ryska museet

Nationalmuseum är under renovering och håller till i Konstakademiens lokaler. Det betyder att de visar utställningar i lite mindre format, men av mycket hög klass.  Just nu kan man se Från tsarer till folkkommissarier, ett urval av ryskt måleri från Ryska museet i S:t Petersburg. Jag gick på en visning först, och trots att det var en alltför stor grupp och guidens bärbara förstärkare inte fungerade, var det ändå en bra start. Man får sedan ut mer av den egna vandringen runt i salarna.

Under den tid som målningarna representerar har Ryssland (Sovjetunionen) genomgått stora politiska förändringar och konstnärerna har arbetat under mycket olika villkor. I många konstverk kunde man spåra traditioner och berättarkonst, i andra samhällsomvälvningar och uttryck för politisk propaganda.

Några bilder som jag gillade särskilt: (Klicka på bildtexterna för att se bilderna med större upplösning)

  • Porträttet av en poet klädd i en underbart blå klänning är så fint. De brutna linjerna, som i kubismen, passar väl in. Den är målad 1914 av Nathan Altman. Jag har sett denna målning tidigare (vid ett besök på Ryska museet) för ganska många år sedan, och har man sett den, glömmer man den aldrig.

Nathan Atman: Porträtt av poeten Anna Achmatova
Foto: State Russian Museum St. Petersburg
  • Guiden hade den här bilden av flickorna på bryggan som en favorit och jag förstår det. En underbart skir sommarbild med vågskvalp och en ljum vind som tar tag i flickornas pastellfärgade klänningar. Den är målad 1957-60 av två bröder med efternamn Tkatjov.
Alexej och Serej Tkatjov: Ungar
Foto: State Russian Museum St. Petersburg
  • Ett lite annorlunda verk av Chagall, Spegel, målad 1915 tyckte jag också om. Spännande med perspektiv och storleksförändringar. Kan du se konstnärens hustru i vänstra hörnet? Hon är målad som en liten teskedsgumma, hon sover hängande över bordet. 



Marc Chagall: Spegel
Foto: State Russian Museum St. Petersburg


  • En för mig tidigare okänd konstnär, Pavel Fedetov, var representerad med några målningar i det mindre formatet, detaljrika berättande tavlor från mitten av 1800-talet. Här kan man undra hur majorens frieri (som tavlan heter) utföll. Ett arrangerat påtvingat äktenskap kanske? Det sitter en katt där. En hund i konsten brukar betyda trohet, men vad betyder månne en katt? Kanske att flickan vill smyga iväg och behålla sin frihet. Katten är inte svart i alla fall, det hade väl varit olycksbringande?

Pavel Fedetov: Majorens frieri
Foto: State Russian Museum St. Petersburg


Utställningen innehåller totalt 65 målningar, alla väl värda att studera på nära håll. Men med teknikens hjälp kan du faktiskt gå runt i utställningen hemma vid datorn om du inte har chans att se den på riktigt.

Inga kommentarer: