tisdag 3 februari 2015

Radiokören fyller 90 år i år!

I lördags presenterade Radiokören ett fint a capella-program med tre stora tonsättare från 1900-talet: den polske Krzysztof Penderecki, den ryske Alfred Schnittke och den svenske Ingvar Lidholm. Schnittke dog 1998, de övriga två lever och har hög ålder.

Det mäktigaste i programmet var Konsert för kör av Alfred Schnittke. Ett storslaget a capella verk med mycket omfattande text bestående av klagovisor skrivna av en armenisk munk på 900-talet. Vilken prestation att framföra detta omfattande smärtfyllda stycke i fyra satser. Jag har hört annan musik av Schnittke som varit mer experimenterande och svårare att ta till sig. Här var det klanger som jag upplevde inspirerade av rysk ortodox kyrkomusik.

Pendereckis stycken, De profundis och Song of Cherubim, drog också tankarna till rysk liturgi. Musiken är tydligen tillägnad cellisten Rostropovich. Kören var här fördelad på tre olika körer och musiken flöt mellan dem.

Lidholms Laudi, som bygger på tre bibeltexter, ansågs för svår för att kunna sjungas när den skrevs 1948, men det har hänt mycket på körfronten sedan dess. Det är säkert fortfarande ett svårt stycke för en amatörkör, men det låter inte oöverkomligt.

Radiokören startades 1925 och då hade just Radiotjänst kommit igång med sändningar. Vilken utmärkt idé att bilda en kör direkt. Att det skulle bli en kör i världsklass, kunde man väl inte ana då.
Det är till stor del Eric Ericsons förtjänst. Han var körens dirigent under hela 30 av dessa 90 år.

Här är en intervju med körens nuvarande dirigent Peter Dijkstra.

I Radiokörens program för jubileumsåret provas också nya grepp: en konsert ska äga rum i Reaktorhallen på KTH och i en annan konsert (Konsert för klimatet) medverkar en meteorolog.

Inga kommentarer: