lördag 23 maj 2015

"Verdens vakreste sjøreise"

Så lyder rubriken på boken om Hurtigruten, och jag är benägen att hålla med. Att uppleva Norges natur uppifrån Kirkenes och ner till Bergen längs kusten, genom trånga sund och inne i djupa fjordar var helt fantastiskt!


Båten hette Nordlys, men något norrsken såg vi inte. Däremot fick vi uppleva midnattssol. Det kändes overkligt att det var ljust när vi kom ut från midnattskonserten i Ishavskatedralen i Tromsö. Men vi var ju faktiskt en bra bit norr om Polcirkeln. 

Vi gjorde en utflykt till Nordkap-klippan på 71° nordlig bredd. Jag trodde detta var Europas nordligaste punkt på fastlandet. Men dels ligger Nordkap på en ö, Magerøja, dels finns det en udde strax intill som sträcker sig 1,5 km länge norrut. Strunt i det, klippan är imponerande, 307 m över Norra ishavet. Lite snö och is kvar, +2° och molnigt. På en panoramafilm fick vi uppleva Nordkap under ett år. Varje årstid har sin tjusning och här uppe i "ljusets och mörkrets land" är årstidsskillnaderna extra stora.
Renar på vidderna nära Nordkap
En absolut höjdare var havsörnssafari i en mindre båt i Trollfjorden. När det kastades ut fisk kom en stor flock måsar som följde med hela tiden, otroligt vad måsar kan skrika. De åt bröd direkt ur handen, och slirade på brädan där det skars upp av fisk. Så kom de seglande, de stora havsörnarna, med över två meters vingspann, fångade fisk direkt i luften eller vid vattenytan. Vi hade turen att få se många. När det inte kastades ut fisk kom de faktiskt svävande rakt över våra huvuden, det var mäktigt! Fjorden är trång och omges av stupbranta fjäll med vattenfall, en storslagen natur som förstärkte upplevelsen.


Trollfjorden

När vi passerade Polcirkeln på 66°33'39'' och därmed lämnade Arktis serverades det en sked tran och jag påmindes om barndomens fiskleverolja. Jag tyckte inte det var gott nu heller, men nyttigt är det ju: omega-3-fettsyror och vitaminer! Med Arktis menar man vanligtvis området ovanför Polcirkeln (blåstreckade cirkeln på kartan) men en annan definition är området norr om isotermen för +10° medeltemperatur i juli (röda kurvan på kartan).

Karta över Arktis
Här passerar vi Polcirkeln på väg söderut
Månens påverkan på jorden gör att den sanna polcirkeln flyttar fram och tillbaka periodiskt 9 bågsekunder på knappt 20 år samtidigt som den flyttar sig ca en halv bågsekund norrut per år (vilket betyder ca 15 m på marken) på grund att jordaxelns lutning ändras något.
Ekman: Polcirkelns förflyttning mot norr
Hurtigruten är inte enbart en turistattraktion. Den är fortfarande livsnödvändig för många samhällen längs kusten, dit det är svårt eller omöjligt att ta sig med bil. Och det var så den startade 1893 från Trondheim till Hammerfest och angjorde nio hamnar däremellan. Nu kan man åka Bergen-Kirkenes eller tvärtom på 6 dygn eller både - och på 12 dygn.

Det slumpade sig så att 17 maj, Norges nationaldag, inföll under resan. En stor dag för alla norrmän, som firar sin självständighet: detta datum år 1814 fick Norge sin grundlag. Vi fick ta del av firandet i ett par hamnar: det viftades med flaggor, musikkårer ledde paraderna och det sjöngs " Ja, vi elsker dette landet ..."
Musikkår i Stokmarknes framför Hurtigrute-skeppet Finnmarken
från 1950-talet, nu museiskepp
Passagerarna på Nordlys deltar i firandet i Sortland
Det bästa och mest speciella med resan var att uppleva Norges enastående natur. Vi hade tur med vädret, vi slapp både dimma och regn. Ofta kunde man sitta på däck och njuta i solsken. Och utsikten från båtens panoramafönster var inte så pjåkig den heller.

Inga kommentarer: