lördag 19 augusti 2017

Resultat av en vecka i vävstolen

Även i år fick jag möjlighet att väva en vecka nere i Skåne hos svägerska Eva. Det blev tre breda trasmattor med lite annorlunda teknik och material.

Jag utgick från två idéer:
När jag var på Vår konst-utställningen i Enköping i våras blev jag förtjust i en matta som Lena Ekholm ställde ut. Diagonala linjer i en trasmatta, ovanligt, hur gör man sådant?

En kväll i maj när jag gick till körövning och vitsipporna blommade så vackert i den skira grönskan, tänkte jag att detta skulle jag vilja skapa i en matta! När vi sedan gjorde en Värmlandstur senare under våren och besökte Klässbols linneväveri sålde de påsar med kantremsor, restprodukt från deras linnevävnader. Det fanns just i ljusgrönt och i svartvitt. Jag fick bekräftat att det kunde användas att väva mattor av. Jag köpte två påsar, en i varje färg. Båda sorterna kom till användning i mattorna.
Tuffa "kattsvansar" - kul att väva med!


Mattan med diagonala linjer gjorde jag två av, den ena skulle jag ge bort. Här kom en del svartvita kantremsor från Klässbol till användning. Jag valde att inleda och avsluta med ett rosengångsmönster i svart respektive svartvitt. Annars var tekniken tuskaft med dubbla inslag. Linjerna gjorde jag genom att efter två tuskaftsinslag gå över tre varptrådar och under en för att få ungefär 45-gradig vinkel. Materialet var klippta remsor från en svart fleecetröja, mjukt och följsamt att jobba med. I övrigt vita och oblekta trasor mest från gamla lakan, på vissa ställen enstaka färginslag för att ge liv åt mattan. Dessutom några inslag av de svartvita kantremsorna här och var.
Inplock av svarta trasor
Spännande att rulla ut från vävbommen ....

... klippa under koncentration ...
... och rulla ut det vävda

Drejad frans med inknutna mattvarpstrådar

Vitsippsmattan gjorde jag så här: Tekniken är en sorts rosengång som ger ett vågigt mönster. Materialet är rivna påslakan i olika gröna nyanser. Vid vart fjärde inslag tog jag istället en ljusgrön kantremsa, som gav ett läckert ludd (gräsmatta!) över hela mattan. Slumpvis gjorde jag inplock av små vita t-shirt-bitar och en gul dito för att imitiera vitsippor. Och för att reta ögat ett par blåsippor och en gulsippa.  Lite jordfärg i början och slutet och på några ställen i mattan. Jag använde ljusgrön mattvarp som start och stopp och knöt sedan in ljusgröna varptrådar i den drejade fransen.
Det börjar blomma i vävstolen
Lite som att sitta i Monets trädgård

Vävning är ett härligt skapande, speciellt mattor där man kan återanvända gamla slitna tyger. Den fulaste trasa kan bli en juvel. I den svartvita mattan finns det inslag här och var av en ruskigt ful overall i skarpt lila färg med batiktryck (jag tyckte den var vacker på 80-talet!) som nu blir en läcker detalj.

Inga kommentarer: