tisdag 23 augusti 2022

Sjælevarmer från Färöarna

Hjärtevärmare kanske vi skulle säga på svenska, en sorts sjal med ärmhål. 

Foto: Susanne Ejner

Garnet är färöisk ull, från spinneriet Snældan, som jag besökte på resan i våras. Mönstret kommer från Tanja Jacobsens bok "Strik med naturen på Færøerne" där hon i sina mönster har hämtat inspiration från olika platser i landet. Ibland är det färger, ibland former, som inspirerat henne. 

Denna "sjælevarmer" kopplas till naturhamnen i Gjogv, en plats vi besökte. (Bilden finns i slutet av mitt blogginlägg om resan.) Det är ränderna i klipporna som gett idén: slätstickning med omväxlande räta och aviga ränder. Nu valde jag grått garn, i boken har Tanja brunt garn som stämmer bättre med klippornas färg. 

Man stickar plagget i ett stycke. Jag tyckte det var svårt att förstå hur ärmhålen skulle fungera. Jag gjorde därför en skiss, som jag mailade till designern, för att få veta om jag tänkt rätt. Hon var snabb att svara och ge mig god hjälp.


Den lilla slätstickade fyrkanten nertill på ryggen är en trevlig detalj, där man kan "tamburera" en blomma. Jag valde en detalj från ett färöiskt sjalmönster, som vi arbetade med på en workshop på resan. Att sticka en stor sjal med detta mönster var annars min första tanke, när jag köpte garnet, men jag tror att detta plagg passar mig bättre. Sjalar har en tendens att ramla av.  

Tamburering (tambursöm) var ett nytt begrepp för mig. Man håller garnet på undersidan och virkar genom det stickade plagget med en tunn virknål (eller en speciell tamburnål). Resultatet ser ut som kedjestygn, men detta är en snabbare broderingsmetod. 

Foto: Susanne Ejner
Jag har mer garn från Färöarna. Kanske blir det något mer plagg från boken" Strik med naturen"?

Inga kommentarer: