onsdag 9 januari 2013

Musik- och kulturupplevelser i Prag

Att gå omkring och studera husen i Gamla stan i Prag är en fröjd för ögat. Pastellfärgade byggnader, palats i barock och rokoko utsmyckade med ornmament, stuckatur och målningar gör torget till en av världens vackraste öppna platser.
Färgganna husfasader i Gamla stan
Vackra valv och fasader
Storchhusets fasad, S:t Vaclav till häst
Vid ett besök på Strahovklostret var det framför allt det berömda biblioteket som lockade med de vackra salarna, Filosofisalen och Teologisalen. Klicka på länken för en virtuell tur.
Filosofisalen 
Teologisalen

Strax intill ligger Miniatyrmuseet med allt möjligt smått att studera genom mikroskop: t ex världens minsta bok 0,9 ˟ 0,9 mm, Fadervår på ett hårstrå och en kamelkaravan i ett nålsöga. Jag förstår inte hur man kan göra sånt.

Körsbärskärna med ett Eiffeltorn i
Kameler i ett nålsöga genom mikroskop
En annan upplevelse var Don Giovanni (Don Juan) som marionetteater. Mozart skrev den operan speciellt för operan i Prag 1787. I denna skojiga annorlunda variant är Mozart själv en docka som har dirigentrollen. Föreställningen har spelats sedan 1991, hittills 4500 föreställningar. Dockorna manövreras skickligt med många trådar, så att de agerar synkront med musiken. Musiken är för övrigt från Drottningholmsteatern med Håkan Hagegård som Don Juan, Barbera Bonney som Zerlina och Bryn Terfel som Masetto.

Musikmuseet ligger i en tidigare barockkyrka. Där pågick en trevlig utställning om mekaniska instrument som självspelande pianon, speldosor och stora orkestermaskiner. Några fick man lyssna på.
En speldosa med hålskivor av metall
Konsertutbudet i stan är enormt. En riktigt stor musikupplevelse var nyårskonserten i Smetanahallen. Där spelades Beethovens pianokonsert nr 5 (Kejsarkonserten) med en ung pianist Kim Da Eun, bördig från Korea, och Dvoraks symfoni nr 9 (Från nya världen), allt med Prags Filharmoniska orkester under ledning av Boris Perrenoud.
Folkets Hus (Obecni dum) med Smetanahallen 
Att sitta i det vackra Spegelkapellet i Klementinum och avnjuta en konsert med klassiska godbitar var heller inte dumt.
Klementinums orgel sedd genom en spegel på väggen
En konsert med orgel och trumpet i S:t Jacobs kyrka med en magnifik barockorgel från 1702 var mycket maffig. Alldeles fullsatt i kyrkan, trots att det svinkallt. Men musik värmer. Inte så självklart med uppvärmda lokaler i Prag, jag såg att det på vissa affischer stod "Heated", men så var det definitivt inte här. 

Vi tog oss runt i stan med en hopon-hopoff-buss. Biljetten vi fick när vi gick på första gången hade en QR-kod som aktiverades för 48 timmar. Koden var ett smidigt sätt för föraren att kolla giltig biljett vid varje nytt påhopp. Biljetten inkluderade en båttur på Moldau i skymningen.

Inga kommentarer: