måndag 15 juli 2013

Vävning - trasmattor i tuskaft och rosengång

Efter en dags hårt arbete var väven uppsatt och det var dags att börja väva.
Jag hade bläddrat i böcker för att få idéer vad gäller mönster och klippt mattrasor i olika färger. Det fanns också en hel resväska med gamla trasnystan som jag fick tillsammans med väven. Och några tyger i väskan kände jag igen! Att välja trasor är verkligen en skapande process.

Första mattan vävde jag i rosengång. Mönstret är hämtat från Tina Ignells bok Trasmattor & andra inslag (sid 78). När det väl är solvat så gäller det bara att trampa på rätt trampa. Det lodräta rutmönstret visar hur man väver inslag för inslag. 

Andra mattan skulle vara hela 2 meter lång och jag ville att den skulle ha färgskiftningar från mörkt till ljust och sedan tillbaka. Tekniken var enbart tuskaft,  det svåra var att få till färgskiftningarna. Hemma hade jag lagt ut nystan på golvet för att få en känsla för i vilken ordning de skulle komma. Nu hittade jag fler användbara trasor i resväskan. Jag vävde med dubbla inslag, vilket gjorde det lättare att skifta nyanser långsamt. För att färgerna skulle komma likadant men i omvänd ordning på andra halvan av mattan var jag tvungen att numrera alla nystan, totalt 22 olika, och skriva upp hur många inslag jag gjorde av varje.

Den tredje mattan skulle vara kortare, även den vävd i tuskaft men med vridna remsor som gav mönster av kvistar. Det var lite pilligt, men genom att nypa fast "kvisten" med en klädnypa på skytteln så gick det.
Det var väldigt roligt att väva även om jag kände att ovana muskler fick jobba och jag fick lite ont i ändan.

Min mor har vävt mycket i just den här väven. Nu förstår jag hennes vävglädje. Det är ett kreativt skapande att omvandla gamla trasor till vackra konstverk!

Jag började väva på måndagkvällen och var klar med tredje mattan på fredagkvällen. Då klippte Eva av varpen och knöt,  för att själv kunna fortsätta att väva senare.
 Det var spännande värre att rulla ut det vävda. Det blev en stor rulle.

Hela mattrullen
Det återstår nu bara att knyta fransarna. Det kan man göra på olika sätt. Mer om hur jag gör i nästa blogginlägg!

Inga kommentarer: