tisdag 18 mars 2014

Konstfullt fotografi på Nationalmuseum

I söndags var jag på en fotoutställning igen. Nationalmuseum är under renovering men har begränsad aktivitet i Konstakademiens lokaler. Utställningen hade rubriken Hans Gedda & Mörkrets mästare. Det är tydligt att fotografi blir mer och mer accepterat i konstvärlden.

Den svenske fotografen Hans Gedda har porträtterat många kända personer, både svenska och utländska. Här fanns bilder på politiker och konstnärer inom olika genrer. Speciellt känd är bilden av Nelson Mandela med den knutna handen över huvudet. Andra ofta visade porträtt är Olof Palme och Tomas Tranströmer. Det är rena bilder, svartvita, med väldigt lite rekvisita, ofta beskurna så att personen kommer nära betraktaren. Ett exempel på det är porträttet av Torbjörn Fälldin med pipa i munnen. Tranströmer, som var insektssamlare, har en liten skarabé på bordet där han vilar handen. Där fanns också flera originella självporträtt.

Ett originellt men lämpligt grepp var att låta några 1600-talsmålningar bli kommentarer till Geddas verk. Här fanns ett trettiotal oljemålningar, många med bibliska motiv och några stilleben. Ganska mörka bilder av dramatiska berättelser och människor realistiskt återgivna. Precis som i porträttfotografi kommer ljuset oftast från ett håll. Kontrasterna mellan ljus och mörker är skarpa. Jag blir alltid förundrad över hur man kan måla ljusstrålar som faller in och få fram skuggor så realistiskt.

På en skärm kunde man se en liten film om konserveringsarbetet av den nyss rengjorda Den botfärdiga Magdalena gjord av en elev till Caravaggio, tidigare kallad Cecco del Caravaggio, men nu vet man att han hette Francesco Boneri. Där fanns fler "caravaggister", för mig mindre kända namn. Jag letade förgäves efter någon tavla av Carravaggio själv, men läste sedan att museet inte äger någon sådan.

Gedda sysslar inte bara med porträttfotografering. På utställningen visades också en sorts stilleben och några dokumentära bilder, vissa tagna så tidigt som 1955, då han bara var 11 år! Att fotografera är liksom all annan konstnärlig verksamhet en lek, menar han.

Inga kommentarer: