söndag 9 mars 2014

"Skriv det som får dig att sucka"

Det citatet inleder hennes senaste bok. I onsdags höll hon ett intressant föredrag på Håbo bibliotek. Författaren jag talar om är Susanna Alakoski. Som namnet avslöjar har hon finskt påbrå men dialekten är skånska, för det är i Ystad hon vuxit upp.

Det som får Susanna att sucka är samhällsklyftor. Hon menar att precis som rikedom så ärvs fattigdom från generation till generation. Hon har egna erfarenheter, uppväxt i en fattig familj där det även förekom missbruk och misshandel. De jobbiga tonåren när hon flydde hemifrån, den enda gång hon fick beröm av sin pappa var när hon stulit mat med sig hem när hon jobbade på macken.

Hon citerade en del ur sin senaste bok, Oktober i fattig-Sverige. Hon berättar att hon tycker biografi är en tråkig form av litteratur, men på något sätt kände hon ett tvång att ändå skriva biografiskt. "Skriver denna dagbok för att jag lever. För att jag är en av de få som kan" (s 23)

Boken är skriven dagboksform, fragmentarisk med korta notiser, citat, händelser idag och i tonåren. Citaten kommer dels från journalanteckningar och annat biografiskt material, dels från andra författare (bl a Fridegård). 

Hon var väldigt rak på sak i sitt föredrag och  menade att verkligheten alltid är värre än det vi får veta. Inga omskrivningar som så ofta annars. I boken hittade jag ett citat av Majgull Axelsson från 1996: "Svenska berg är fjäll. Svenska floder är älvar. Svenska fattiga är låginkomsttagare." Vi är flitigare att använda ordet fattigdom idag. Enligt Rädda Barnens rapport om barnfattigdom är 12% av barnen i Sverige fattiga, i den mening att de inte har samma möjligheter som andra barn självklart har och därför riskerar att hamna utanför.

Susanna hade en hel resväska med böcker med sig, sålde och signerade flera efter föredraget. Jag passade på att låna bibliotekets exemplar av Oktober i fattig-Sverige och jag har hunnit läsa en bit. Varför hade hon valt den titeln? Jo hon menar att oktober är den månad som är svårast för den som inte har tak över huvudet. I det gamla fattig-Sverige var det den månad när statarfamiljer flyttade till ett nytt ställe i hopp om en bättre tillvaro.

Jag har läst två av hennes böcker, den mest kända är Svinalängorna, som också filmatiserats. Jag visste däremot inte att hon skrev barnböcker, men nu gav hon några korta lockande presentationer av Dagens Harri, Guldfisken och Dagens skräckis.
Man kan kanske säga att Alakoski är en Fridegård i modern tappning. Nästa torsdag bjuder biblioteket på ytterligare ett föredrag i samma serie: Fridegård som arbetarförfattare. Tyvärr en torsdag, en kväll vikt åt Bålsta kammarkör.

Inga kommentarer: