torsdag 24 juli 2014

Två egenvävda mattor pryder nu sin plats!

Som att komma till dukat bord ... Väven var redan uppsatt, men eftersom jag skulle väva bredare än den ursprungliga uppsättningen så blev det en specialkonstruktion. Min svägerska Eva fixar det mesta! De extra varptrådarna på båda sidor hölls spända med hjälp av stenar i kulpåsar. Man fick vara lite extra observant när man drog fram, men det gick bra.
Evas specialarrangemang
Förra sommaren vävde jag mer vanliga trasmattor och då var jag med om alla föreberedelsemoment som varpning och solvning (och dokumenterade på bloggen). Den här gången skulle jag väva lite mer avancerat. Jag har en bred matta, som mor vävt med rutmönster och olika fram- och baksida, som jag ville ersätta med en ny i liknande stil. Hur man väver en sådan visste jag inte, men jag råkade hitta ett mönster i en gammal vävtidning Väva 7 från 1988. Mönstret är gjort av av Brita Reissner, mattan heter Mexicana och är vävd med s k dubbelbindning.

Nu ville jag ha färger som matchar min köksgardin: vinrött, grått, svart och vitt. Hur få tag på tillräckligt mycket i samma färg? I mönstret angavs ca 4 kg trasor och där var det fördelat på 6 färger. På väg ner från Umeå stannade vi till i Gnarp på Wahlman Textil och där hittade jag trikåinslag i enfärgat vinrött, svart och vitt och några vanliga bomullsremsor i småmönstrat ljusblått och grått. Det fick bli grunden till mattan. Några egna mattrasor fick komplettera. En gammal körklänning från 80-talet visade sig passa bra i färg.

Det var spännande att se hur mönstret växte fram. Mattan skulle bli hela 120 cm bred, det kändes verkligen i kroppen, man fick sträcka sig åt båda håll. Dubbelbindning gjorde att mattan fick omvänt mönster på baksidan och den blev extra tjock. Det var krävande att väva, jag som bara har en veckas vävvana från förra sommaren. Att ha fyra skyttlar igång samtidigt för att få rutorna, det gällde att vara koncentrerad så det blev rätt inslag till rätt trampa! Eva var till hands vid behov; när jag var osäker på mönstret kunde jag skicka en bild och få hjälp.


Här blev det visst fel trampa
Vävstugan låg ute på landet i nordvästra Skåne. Det blev långa dagar och ibland fick det bli ett kvällspass också för att jag skulle hinna på en vecka. Att väva när det var helt mörkt runtomkring, sommarvarmt med öppet fönster och välkommet regn och två läslampor över väven, vilken känsla!

Om tiden räckte till skulle jag väva ytterligare en matta, en som passar vid TV-soffan. Och så blev det. Den mattan är gjord i samma mönster men med vanliga mattrasor. Mattan skulle matcha soffan, så nu handlar det om rött, grönt och gult! Det krävde en del förberedelse, att klippa skjortor och T-shirts och riva gamla gardiner. Och botanisera i släktingars mattras-lager. Hur skulle jag få mönstret att framträda trots olikfärgade trasor? Hur långt räcker ett nystan? Jag fick idén att numrera olika kombinationer så att det fanns alternativ och att de kunde återkomma i andra ändan.  Dubbla inslag gör det enklare för det finns flera kombinationer. Och blandningen ger liv åt mattan!
Numrerade kombinationer var till god hjälp
Intensiva färger, men det kan nog bli bra
Spännande värre, när mattorna togs ner från väven
Här klipper jag isär mina båda mattor
Väl hemma efter en veckas intensivt vävande och två mattor i bagaget satt jag i skuggan i bersån och knöt drejad frans med inlägg av svart mattvarp. Det ger en fin och stadig avslutning. 
Knytning av drejad frans
Så kom det efterlängtade ögonblicket, att lägga mattorna på plats! 
Den färgglada matten passar till soffan
Köksmattan på plats!
Att jobba med hantverk i olika former är fantastiskt. Att väva mattor hör till det roligaste, även om man följer ett givet mönster är det ett skapande i stunden!

2 kommentarer:

annasaviga sa...

Otroligt fina, både i färgval och mönster!

IngridJ sa...

Tack, ja de pryder sin plats! Har du sysslat med vävning?