onsdag 17 september 2014

Camerata Vocalis i Rom


Camerata Vocalis utanför konsertkyrkan
Foto: Gunilla Edström
Camarata Vocalis firar 20 år i år och därför händer det extra mycket spännande saker. Vi har just varit på en resa till Rom, där vi hade konsert i San Giovanni a Porta Latina.

Vi hade inte så stora förhoppningar vad gäller publik, det är så mycket som händer i en stor stad som Rom, men vi blev glatt överraskade av en relativt stor och mycket entusiastisk publik. Vår repertoar spände tidsmässigt från ett Kyrie av Palestrina till Knut Nystedts motetter. Däremellan sjöng vi bland annat två Ave Maria i olika stil, det ena baserat på en gåtfull skala (scala enigmatica) av Verdi och det andra med romantiskt ljuva klanger och stor dynamik av Rachmaninoff. Lite svensk folkton fanns också med och extranumret En vänlig grönska gick verkligen hem hos publiken.
Repetition före konserten
Foto: Gunilla Edström
Kyrkans vackra klocktorn från 1100-talet
San Giovanni a Porta Latina är en populär bröllopskyrka, enkel i formen med kolonner i olika stilar och flera välbevarade vackra medeltida fresker.


Det fanns tid för en hel del sightseeing: första dagen en gemensam stadsrundtur med vår guide Ulla och senare rejäla promenader i mindre grupper. Jag har varit i Rom tidigare, så för min del fanns inga direkta "måsten" att klara av, däremot blev det flera kära återbesök.

En av höjdpunkterna för mig var besöket på Petersplatsen på söndagen, då stora skaror vandrade dit i god tid för lyssna till påven. Utan paraply eller solhatt blev det en väntan i brännande sol tills han kl 12 visade sig i fönstret och talade till församlingen.
Folk samlas på Petersplatsen i väntan på påven
Michelangelos magnifika kupol på Peterskyrkan
Ser du påven i ett av fönstren?
Påve Franciskus talar från Vatikanpalatset
Det antika Roms hjärta är Forum Romanum. Vi nöjde oss med att se detta virrvarr av tempelruiner, kolonner och triumfbågar på avstånd. I utkanten ligger Colosseum, den enorma amfiteatern, från år 72 e Kr. En mäktig byggnad där romarna kunde beskåda ruskigheter som strider mellan vilda djur, gladiatorspel och avrättningar. 70 000 personer fick plats!  Förbluffande mycket av den urgamla byggnaden står kvar, trots jordbävningar och vanskötsel och att man tog material härifrån för att bygga broar och palats.

Man håller på med en större renovering och rengöring. I en artikel i DN läste jag att det är mode- och skoföretaget Tod´s, som är sponsor för arbetet som kommer att ta ett par år till. Trafiken har minimerats i området och gatunivån har höjts. Nu kan man gå alldeles intill byggnaden vilket ger en större upplevelse. Och det var helt klart en ljusare nyans på de rengjorda bågarna.  

En annan höjdpunkt var en vandring i Caracallas termer. Här finns imponerande ruiner från en badanläggning, som anlagts av kejsar Caracalla kring år 200. Då kunde den här anläggningen ta emot över 1600 personer åt gången. Där fanns badrum med olika temperatur, utomhusbassäng, utrymmen för motion och kulturella aktiviteter som bibliotek och konstgallerier, ett antikens spa och fritidscentrum.

Så här kan det ha sett ut enligt en plansch på området
Fortfarande blir man imponerad över mäktiga ruiner som finns kvar, vackra mosaikgolv med geometriska mönster och marmordekorationer. 

 

Här i  Caracallas termer såg jag en fantastisk uppsättning av Verdis Aida en varm sommarkväll 1982. Det ges fortfarande en serie föreställningar varje sommar, men man använder inte själva ruinerna som scen längre, bara som kulisser. Men det syns på bildspelet som den här länken leder till att det fortfarande är en oförglömlig upplevelse att se en opera här.


Tiden räckte även till ett besök i det charmiga Trastevere med sina trånga gränder, ett lämpligt ställe för lunch, det vimlar av mysiga restauranger. 

I Trastevere ligger Roms äldsta Maria-kyrka, grundad redan på 200-talet, med otroligt vackra glänsande mosaiker. Medan vi beundrade dessa fick vi lyssna till gregoriansk sång. Tänk så vacker och rogivande den enstämmiga sången kan vara!
Santa Maria in Trastevere
Absidmosaiken är från 1100-talet
Kassettaket i kyrkan är också värt en bild
Det italienska köket har mycket gott att bjuda. Förutom excellent pizza och pasta i alla de former har jag njutit av klassiker med spännande namn som saltimbocca ("hoppa in i munnen") och tiramisu ("dra mig upp" = "pigga upp mig"). Och parmesanost och några andra italienska ostar fick plats i bagaget hem!  

1 kommentar:

Unknown sa...

Flott reportasje fra din kortur Ingrid, morsomt å lese!