lördag 6 december 2014

Iris - en utmaning att sticka!

Koftan Iris
bild från Solkustens FB-sida
Att sticka med entrådigt garn är tålamodsprövande. Förra gången lovade jag mig själv att inte ge mig på det igen, men det löftet har jag brutit. Jag stickar i garn från Solkustens spinnverkstad, ett litet spinneri som tar tillvara fårens olika färgnyanser istället för att färga garnet. Förra koftan blev mjuk och skön och absolut en av mina koftfavoriter!

På Syfestivalen såg jag koftan Iris uppstickad och den gick inte att motstå.För att få en lite annorlunda stil, valde jag ett mörkare garn till ok.

Det visade sig vara otroligt svår att klara av mönstret i det mörka garnet, stickningen kräver starkt ljus. Ibland när garnet är sytrådstunt får jag ta av det och lägga det dubbelt. Att repa upp om det blir fel är näst intill omöjligt och jag tillåter mig att låta fel passera ibland, inbillar mig att det troligen är svårt att upptäcka felen också. Nu är jag nere på slätstickning med det ljusa garnet och det går framåt (nedåt) utan bekymmer.

Framifrån ...
... och bakifrån
Mönstret framträder lite bättre i verkligheten än på bilderna. Och med ljus framkant och halsringing kommer det nog att förstärkas mer.

I början hade jag hade lite frågor kring mönstret och fick då tipset att gå med i Facebookgruppen Koftan Siri - En knitalong, som för närvarande har 414 medlemmar. Siri och Iris är tydligen i princip samma mönster, jag har faktiskt inte förstått skillnaden. Inte så dumt att kunna lägga ut en fråga och få svar ganska direkt, se bilder på andras stickningar i samma mönster och inte minst att lägga ut en egen bild och få synpunkter. Mönstret ser väldigt olika ut beroende på val av garn. En enfärgad kofta i tvåtrådigt garn fanns också uppstickad på Syfestivalen. 

Jag har tänkt att göra koftan ganska lång. Jag tänker sticka ärmarna när jag kommit en bit till och sen fortsätta på längden tills garn eller lust tar slut. Praktiskt att sticka koftan åt det hållet och sen slipper man allt monteringsarbete på slutet. Bara att sticka kanter och sy i knappar! 

Mönstret finns också på Ravelry och där ser man koftan uppstickad i olika garner.

Inga kommentarer: