söndag 4 januari 2015

Att sticka fred - är det möjligt?

Konstutställning, annorlunda cirkusföreställning och fin naturupplevelse - ett besök på Artipelag i mellandagarna var givande. 
Det vackra Artipelag i vinterskrud

Den aktuella konstutställningen hade namnet Här/Nu. Titeln anspelar på det direkta mötet mellan konstverket och betraktaren. Konst ska upplevas i nuet. 10 nordiska konstnärer hade blivit tilldelade ett visst utrymme i konsthallen att göra vad de ville på. När utställningen är slut ska verken upphöra att existera och väggmålningarna ska målas över. 
John Kørner: Tripoli Lampidosa (t h)
Karin Mamma Andersson: Borgarklassens diskreta charm (t v)
På kvällen var det dags för Knitting Peace, en intressant annorlunda föreställning med Cirkus Cirkör, en nycirkusgrupp med egen gymnasieutbildning. Här var det trådar, knutar, härvor, rep, trassel och en och annan röd tråd.

Jag har sett Cirkus Cirkör en gång förut med i princip samma föreställning. Det var på Confidencen 2012. När jag tog fram det gamla programbladet såg jag att då hette pjäsen Knitted Piece. Tydligen var det redan då tänkt att följas upp med en ny uppsättning. Olika lokaler ger olika förutsättningar. Jag gillade föreställningen nu också, även om överraskningsmoment uteblir, när man ser något för andra gången. Men jag upptäckte å andra sidan nya saker.
Kopplingen till fred var tydligare nu
Innan föreställningen börjar ... 
tjockt garn och händerna som stickor
Välförtjänta applåder efteråt
En överraskning var den pågående stickningen vid ingången till teaterlokalen. Alla möjliga stickade alster samt nystan med vitt garn, stickor och virknålar, det var bara att fortsätta där någon annan slutat. I programhäftet inbjöds man också att skicka in bidrag och svara på frågor som på tavlan
  • Varför stickar du? 
  • Vad strävar du efter? 
  • Går det att sticka fred?
Här ger Lene och jag vårt bidrag till stickandet. 
Det kändes bra att jag hade en hemstickad kofta på mig.
Kaffeservis och tårta, allt stickat.
Ser du de första bokstäverna i ordet Peace?
Jag har funderat på hur jag själv skulle svara på frågorna. Jag stickar för att det är både rofyllt och kreativt att skapa ur enkla material. Det finns en härlig drivkraft i en nypåbörjad stickning, en strävan att åstadkomma något fint. Möjligheterna i ett garnnystan är oändliga. Sticka fred? Symboliskt i alla fall: En enskild maska är inget, men många maskor blir som ett starkt nätverk. 

Det är inne att sticka. Jag gick nyligen med i en Facebook-grupp Online Stickcafé med över 17000 medlemmar!
Konst ute i naturen
Berghällen (Bådan)
naturens konstverk inne i resturangen

1 kommentar:

Lene Karlsen sa...

Et unikt sted! Takk for at vi fikk bli med!