tisdag 31 mars 2015

Sidenvägsresan - mönster i textil och tegel

En sak som slår en när man reser i Centralasien är rikedomen på mönster. Kolla de här bilderna!


Mönstren finns inte bara på fantastiska byggnader utan även i mattor.

Turkmenistan har mattor i sin flagga. Fem olika traditionella motiv symboliserar de olika turkmenska stammarna. Det är det enda land som har mattmönster i sin flagga.

Vi var på mattförevisning i Buchara där vi fick se mattor i olika kvaliteter och olika mönster och lära oss lite mer om tillverkningen. Materialen kan variera: fårull, kamelull, silke på bomull eller silke på silke. Man kan dubbelknyta så det blir olika mönster på fram- och baksidan. Man kan brodera på vävda mattor. Kamelullen är allra finast på halsen på en ung kamel.Det var mycket intressant att få förklaringar till de olika mönstren och de olika tekniker som används. Det är komplicerat att klara mattvävning på den här nivån. Flickorna som vävde var i åldern 18-35 år, det krävs bra syn och flinka fingrar.

Textilkonsten har alltid haft stor betydelse i den islamska konsten. Mattor har använts både i moskéerna och hemma, både bland bofasta och nomader. De centralasiska mattorna är världsberömda, t ex är staden Buchara starkt förknippad med mattor.


Många mönster jag såg fick mig att tänka på stickning. Kanske kan det ge inspiration till något stickat längre fram?

Inga kommentarer: