Mycket folk och mycket aktiviteter på årets
Bokmässa i Göteborg. Jag har varit på mässan en gång förut, för tre år sedan, men det kändes som att den svällt ut rejält sedan dess. Vilken tur att jag kunde vara där två dagar den här gången.
En väldigt bra sak var möjligheten att planera i förväg och därmed slippa stressen då många programpunkter ligger parallellt. Jag kunde läsa på ipaden när och var nästa aktivitet jag valt skulle äga rum. Det är otroligt mycket som händer hela tiden, så även med två fyllda heldagar hinner man bara en bråkdel. Lite fritt strosande och bokbläddrande måste ju också ingå.
I många förlagsmontrar gjordes intervjuer med författare som gett ut nya böcker. För min del var det spännande att tre uppsala-astronomer var på plats och visade sina nya böcker.
Ulf Danielsson har skrivit om den mörka energin, något vi inte kan se, men som genomtränger allt och gör att universum expanderar allt snabbare. Märkligt nog verkar den mörka energin utgöra 70 % av allt. Den vanliga materien står bara för 5 % av universum. (Återstående 25 % är mörk materia, som man inte heller vet så mycket om.) En bild för universum han använder är en kopp kaffe: kaffet är den mörka energin, grädden den mörka materien och sockret den kända materien.
|
Ulf Danielsson intervjuas |
Bengt Gustafsson har skrivit en bok om svarta hål och berättade på sitt intresseväckande sätt om dessa bisarra osynliga objekt, som har så stor gravitation att ingenting, inte ens ljus, kan komma ut. Vad händer då med informationen om det som fallit in i hålet? En fråga som kändisar som Hawking och andra astronomer grubblar då. Men man vet att de svarta hålen finns, de verkar till och med vara viktiga för universums existens. Sen är det också lite kul att "svarta hål" blivit en metafor inom ekonomi.
|
Bengt Gustafsson berättar på Forskartorget |
Den tredje astronomen var
Marie Rådbo, som skrivit en bok med titeln
Stjärnhimlen. Här har vi i alla fall något som är synligt. Alla tre utfrågades på ett seminarium. Första frågan var: Vad ska ni göra i natt? Tidig söndagmorgon var det ju
månförmörkelse, en alldeles speciell sådan, eftersom månen är oss som närmast nu. 14 % större blodröd måne. Men ingen av astronomerna tänkte gå upp för att titta. Månförmörkelser inträffar ju ganska ofta och det är inte säkert man uppfattar månen som större än vanligt.
|
Karin Bojs intervjuar astronomerna |
Däremot kallade Marie Rådbo månen för en lyckoträff, en förutsättning för livet på jorden. Ulf Danielsson menar att hela universum är en lyckoträff, även om det är så välordnat kan det ha kommit till av en slump. Det finns ingen avsikt med att vi finns. Där är Bengt Gustafsson (även hedersdoktor i teologi) mer öppen. Skönhet och symmetri är drivkrafter för många forskare, och det är bra för forskningen att personer med olika ingångar möts. Alla tre var eniga om att det inte är vetenskapens mål att skapa mening. Meningen med livet får sökas på annat håll.
Bengt Gustafsson har ett stort kapitel om Einstein. Det är 100 år sedan den allmänna relativitetsteorin formulerades och genast fick mycket kritik, den avfärdades som "typiskt judisk fysik". Bl a var Uppsalaskolan einsteinkritisk. Man menade att verkligheten måste vara entydig och motsägelsefri och då kan inte rum och tid vara relativa. Men man fick ge sig när experimenten visade sig stämma med teorin. T ex såg man att stjärnors läge verkade ändras på grund av att ljusstrålarna böjdes av solens gravitationsfält vid en solförmörkelse 1919.
Bodil Jönsson pratade om sin nya bok
Leva livet hela livet. Hennes tankar kring åldrande är mycket intressanta och jag följer hennes blogg
I en nygammal tid, där hon presenterat de olika teman som boken innehåller. En rubrik är "Ingen blir gammal i ett vakuum". Att bli gammal nu är inte detsamma som att bli gammal förr. Så mycket har ändrats. Det gäller att inte krympa vardagen utifrån förebilder från tidigare generationer.
|
Bodil Jönsson berättar i förlaget Brombergs monter |
Alla som gillar att läsa böcker håller säkert med om att böcker öppnar dörrar till nya världar. Därför tycker jag att den här portalen passade så bra. Tomas Tranströmer-citatet "Var människa en halvöppen dörr som leder till ett rum för alla" är hämtat från dikten
Den halvfärdiga himlen.
Svenska kyrkan hade en stor avdelning, nästan som en oas på mässan, där vår nya ärkebiskop Antje Jackélen hade samtal med flera författare. Jag hörde samtalet med Tomas Bannerhed om hans bok
I starens tid, där naturfotografen Brutus Östling har stått för fotograferandet. Ett nytt ord fastnade i minnet, att bli "förstubbad" - att gå ut i skogen, sätta sig på en stubbe och vänta på att rödhaken kommer fram.
|
Tomas Bannerhed i samtal med ärkebiskopen |
|
Trångt till populära seminarier på söndagen |
Man såg kändisar överallt i folkvimlet. En som verkade ha klätt sig för att synas var Mark Levengood i elegant glänsande röd kostym. Seminariet kallat
Vänskapen och skapandet med honom och illustratören Ilon Wikland var välbesökt. Det utvecklade sig till ett ömsint samtal. Ilon Wikland är nog mest känd för att hon har illustrerat många av Astrid Lindgrens böcker. Båda har sin rötter i andra länder (Estland resp Finland) men är nu självklara representanter för Sverige.
|
Ilon Wikland och Mark Levengood |
|
Färggrant på trädgårdsscenen |
Mässan bjöd på många kringaktiviteter. Där fanns t ex trädgårdsscen och kockteater, båda välbesökta med många programpunkter som presenterades i ett speciellt häfte Mat & trädgård.
Trädgårdsintresset i Sverige är stort. Här pratades odling, fågelfotografering och mycket annat. Gunnel Carlsson, känd från TV:s trädgårdsprogram, stod för presentationer och intervjuer. Bl a fick man nyttiga trädgårdstips, och att man kan hitta mycket sådant på
OdlingsTV.
|
Gunnel Carlsson |
Det doftade från kockteatern. Kameror runt om gjorde det möjligt att se på storbildsskärm hur kockarna jobbade och rörde i grytorna. Jag satt med på ett par programpunkter där. Markiz Talhaoui är född och uppväxt i Sverige, i Västerås tydligen. Hon var en av deltagarna i Sveriges mästerkock i fjol. Och nu har hon skrivit en marockansk kokbok, där hon inspirerats av matkulturen i det land släkten kommer från. Matlagning för henne är ett sätt att umgås, att kombinera kryddor och ta del av olika matkulturer. Mat ska vara lustfyllt!
|
Markiz Talhaoui rör om i grytan |
Det är många trender i köket, olika dieter och kosthållningar ger anledningar till att komma ut med receptsamlingar med frestande bilder. Någon sa att det kommer ut en matbok om dagen, kan det vara möjligt?
|
Mattias Kristiansson lagar veganskt |
Mattias Kristiansson har skrivit en kokbok om vegansk mat. Han driver bloggen
Vegoriket. Jag har förståelse för att man vill vara vegetarian (även om jag själv inte är det), men om man är vegan måste så mycket av det som jag upplever "naturligt" ersättas. Är det verkligen miljövänligt och resurssnålt?
Det bjöds på smakbitar av det som lagades, och om man satt tillräckligt långt framme och var snabb fick man smaka.
|
Ulla Engquist med sin nya stickbok |
Ulla Engquist har skrivit boken
Detaljer som gör skillnad. Jag har redan lånat den på biblioteket, men tyckte det var roligt att höra hennes presentation. Hon har helt rätt, det är monteringen och de små detaljerna som gör att en kofta blir något alldeles extra. Filosofin kring bilden med cirkeln är helhetstänkandet. T ex bör nederkant, halskant och ärmmuddar vara lika; det skapar ett samlat intryck. Ulla har gjort ett stort antal
videofilmer som verkar mycket illustrativa. Här ska jag kolla innan jag ger mig på nästa stickprojekt!
Så mycket inköp blev det inte, trots att utbudet var enormt. Jag nöjde mig med en tjock bok om Bachs orgelverk, skriven av Hans Fagius. Där finns en hel del om Bachs liv, men större delen ägnas åt de olika orgelverken, vad gäller sådant som teman, artikulation och registrering. Där finns säkert mycket intressant att hämta för mitt eget orgelspel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar