måndag 7 mars 2016

Just nu stickar jag retro

För länge sedan stickade jag en tröja till min man i garnet Tiffany, ett härligt glansigt garn i ull, acryl och rayon, mjukt och skönt, ganska tunt. Den tröjan blev en riktig favorit. Det var i slutet på 1970-talet, så tröjan är uppsliten sedan länge. Min man önskar sig en ny.

Men garnet Tiffany går tyvärr inte att få tag på längre. Jag har frågat här och var efter något liknande, men inte hittat något riktigt bra. Det bästa är Baby Alpacka Silk och det hörs ju på namnet att det mjukt och en liten gnutta glansigt.

På bilden syns både dam- och herrmodell (ganska vanligt på den tiden). Det är många liknande nyanser i garnet och många olika typer av mönsterstickning. Dammodellen har dessutom några hålmönster. Jag stickade en sådan också, inte till mig själv, men till en av min mans kolleger.

Det är inte samma stickfasthet på Baby Alpacka Silk, så det blir lite omräkning i mönstret, men det ska jag väl klara. Färgerna är annorlunda; det fanns inte samma nyanser. Jag gillar mest rundstickning, men här hade det varit jobbigt (tror jag) att översätta alla mönstervarianter till att bara sticka från rätsidan.

Bakstycket är precis färdigt. Det tar nog ett tag innan hela tröjan är färdig, så här kommer en bild på det så länge.
Det är flera färgnyanser som är väldigt lika och många olika typer av mönster. Man måste koncentrera sig och räkna mycket. Ingen bra TV-tittar-stickning alltså. Jag tog några närbilder på några av de vackra mönstren:
  


Och så undrar ni väl vad min man tycker? Jo, han tycker det ser bra ut och hejar på mig!

Inga kommentarer: