tisdag 5 april 2016

Safari - en annorlunda upplevelse!


Tänk att jag kunde bli så fascinerad av att under flera timmar sitta och spana efter djur! Inga andra tankar, jag levde fullständigt i nuet. Det var så spännande!

Ordet safari är swahili för "lång resa". Ursprungligen betydde ordet storviltsjakt på afrikanska savanner, nu är det turister som njuter av djur och natur.

Kulmen på våra safariaktiviteter var tre dagar i Krugerparken i Sydafrika. Ingen liten park i vår mening, den är nästan dubbelt så stor som Skåne. Morgonsafari just när solen gått upp kl 6 och så var vi ute i tre timmar, och eftermiddagssafari kl 16 då man också fick njuta av solnedgången, så såg dagsprogrammet ut under tre dagar av resan.

En kväll var vi ute lite senare och förutom en elefantfamilj, som stod och drack vid ett vattenhål, fick vi njuta av en fantastisk stjärnhimmel med en liggande månskära. Jag är inte alls bra på stjärnbilder på södra stjärnhimlen, men Orion som står så lågt hos oss, gick att se där också, och guiden visade på Södra korset.
Så här såg vår safarijeep ut ...
... och så här bodde vi
Djuren ser inte safaribilen som byten, så det var helt tryggt att sitta där i den helt öppna bilen. The Big Five är ett begrep för fem stora, farliga och svårjagade djur, fyra av dem (lejon, noshörning, buffel och elefant) fick vi se på nära håll vid flera tillfällen, det var leoparden som höll sig undan.  Min man var välutrustad med långa objektiv och fick bra lön för mödan att kånka på all utrustning. Jag beundrar safariguidernas kunnande. Dessutom var vår reseledare fågelexpert med en otrolig artkännedom, vilket både imponerade och intresserade mig. Vi fick lära oss massor. Förutom djur och fåglar visade de på spännande växter med proteinrika blad att äta, plantor som används inom folkmedicin och för tandvård och som skönhetsmedel.
Glansstare
Grå krontrana

Att kunna se på djurens kroppsspråk hur de mår och om vi törs komma i närheten eller om det är säkrast att hålla sig på rejält avstånd, är förvisso en livsviktig kunskap. Man kan t ex se på en elefants svansföring och öronviftande hur elefanten är till mods. Om svansen hänger rakt ner är elefanten till freds med tillvaron, men om svansen är krokig och öronen viftar, då är det bäst att stanna och låta elefanten passera. Vid några tillfällen gick vi ur bilen, även med stora djur på nära håll.
Att stå på marken och se fem noshörningar en liten bit bort gav lite extra pirr i magen.

När elefanterna är lugna kan man komma dem nära med kameran
Det var mitt livs första safariupplevelser, men det gav mersmak. Och visst skulle jag gärna se leoparden också.

1 kommentar:

Lene Karlsen sa...

Vi forstår at det var en unik reise! Takk for interessante bilder og blogg!