torsdag 5 maj 2016

Sommarkoftan är klar!


 
Designer Linnéa Öhman hade en workshop om att sticka flätor utan hjälpsticka på årets syfestival. Tekniken visade sig vara lätt och smidig om man ska ha mycket flätor. Jag vet från tidigare stickning att den där hjälpstickan ska tas fram och läggas bort stup i ett, så detta blev ett intressant alternativ. Linnéa hade själv en kofta stickad i merinoull med flätor och det gick ju bara inte att motstå köp av garn och mönster.

Linnéa hade valt en väldigt fiffig konstruktion: Man stickar nerifrån fram och tillbaka på en lång rundsticka, bak- och framstycken i ett, inklusive flätkanten. Sedan plockar man upp maskor för ärmarna, kör en bit med förkortade varv fram och tillbaka för att forma ärmkullen och sedan runt på en kortare rundsticka och när den känns för lång fortsatte jag "magic loop" på den längre rundstickan. Som extra piff passade på att lägga till en fläta mitt på ärmen också.

Mönstret beskrev tre olika varianter och jag hade valt den långa, variant C. Nu gjorde jag en stor del av stickningen på en resa och var mindre uppmärksam på resultatet. Plötsligt såg jag att jag höll på med variant B, alltså en midjekort kofta. Ok, det kan väl bli trevligt det också, tänkte jag och fortsatte.

När koftan var klar, kändes det som att det var för kort. Kunde man förlänga genom att ta upp maskor i nederkanten och förlänga flätstickningen? Jag auskulterade FB-gruppen Online Stickcafé och fick då veta att det skulle leda till en förskjutning áv flätorna med en halv maska. Det låter ju inte mycket, men det märktes (åtminstone om man visste om det). Jag stickade ändå glatt vidare, så att flätbården blev dubbelt så lång som förut. Då fick jag en idé: man kanske kan trolla bort förskjutningen genom att sy en rad med kedjesöm där. Då liknar det dessutom gränsen mot flätkanten i nacken. Och jag blev väldigt nöjd med resultatet!


Ny kofta på gång? Javisst! Jag passade på att köpa lite extra garn samtidigt som jag köpte knappar. Och vad är härligare än att sitta och sticka i bersån?

2 kommentarer:

annasaviga sa...

Den blev väldigt fin din kofta. Vilket bra sätt du trollade bort skarven på, ser ju faktiskt ut som att det är en designdetalj som skall vara där från början.

Det där med att sticka flätor utan hjälpsticka låter onekligen lockande, skulle kanske ta en närmare titt på det.

IngridJ sa...

Tack! Jag kan rekommendera flätstickning utan hjälpsticka, smidigt, men det kräver ullgarn, annars kryper nog maskorna.