onsdag 22 februari 2017

Fyra händer och en orgel

I söndags var jag på en orgelkonsert av ovanligare slag i Häggeby kyrka. Några av verken var skrivna för fyra händer. På pallen satt Mathias Kjellgren och Nina Walloschke.
Orgeln i Häggeby kyrka är från år 1843, byggd av Per Zackarias Strand, och har bara en manual och bihangspedal. Så var orglarna ofta byggda, innan det blev modernt med stora orglar med flera manualer och pedalstämmor.
Organisterna presenterade programmet före konserten
Programmet spände över tvåhundra år. Det inleddes med en Toccata av Froberger, stor organist och tonsättare för orgel på sin tid. I fjol var det 400 år sedan han föddes, men jag tror inte det firades speciellt. Froberger är ganska bortglömd nu, men hans inflytande på orgelkomposition sträckte sig ända fram till Bach och Händel.

Albrechtsberger hör inte heller till de mest kända orgelkompositörerna. Han måste ha varit skicklig, eftersom han blev lärare till Beethoven efter rekommendation från Haydn. Beethoven var måttligt förtjust. Han  tyckte Albrechtberg var gammalmodig, som tvingade honom att komponera en massa fugor. Mathias och Nina spelade ett Preludim och Fuga. Speciellt fugan blev väldigt maffig: fyra händer på klaviaturen fick den lilla orgeln att låta väldigt stor!

De spelade en Duett av Johann Christian Bach (den mer berömde Johann Sebastians yngste och elfte son), som skrev i en mer galant stil än sin far. Han var en av Mozarts förebilder. Det illustrerade Mathias genom att spela ett Andante av Mozart, skrivet för "flötenuhr", ett ur kombinerat med små orgelpipor.

Programmet avslutades med musik av Franz Berwald. Han är förstås välkänd som tonsättare och violinist, men nu fick jag veta att han även var ortoped och industriman! Jag har aldrig hört någon orgelmusik av honom förut, men här spelades En lantlig bröllopsfest för orgel fyrhändigt. Trevlig musik i sju satser: pampig ingångsmusik, följt av hymn och koral, en gungande pastoral med fågelkvitter och folkmusikinspirerad musik. Stycket komponerades 1844 och är alltså jämngammalt med orgeln i Häggeby.
Stämningsfullt i Häggeby med levande ljus

Inga kommentarer: