söndag 11 juni 2017

Ack Värmeland, du sköna ...


Även en skåning måste hålla med om att Värmland är vackert! Vi gjorde en minisemester under Kristi Himmelsfärds-helgen. Solen sken (inte bara i Karlstad utan överallt) och vi njöt av det försommarfagra landskapet med så många olika nyanser av grönt.

Värmland har också mycket kulturellt att erbjuda. Flera litterära profiler gör sig påminda. Du tänker nog först och främst på Selma Lagerlöf, första kvinna i Svenska Akademien och första kvinna som fick nobelpriset i litteratur. Det är klart att vi besökte Mårbacka. De hade till och med öppet hus och fri entré den dag vi var där.
Mårbacka
Salongen på Mårbacka
Selmas skrivbord i biblioteket
Selma Lagerlöf var också entreprenör. Hon drev företaget Mårbacka Havrekraft under några år. (Här en länk till en bild från när det begav sig.) I caféet köpte vi Mårbackakaka bakad på skrädmjöl, att ätas med grädde och lingonsylt. Vi kom inte till Stöpafors kvarn på den här resan. Det är den enda skrädmjölskvarnen som är igång. Jag använder gärna skrädmjöl när jag bakar bröd också, Stöpafors-mjölet finns att köpa på Ica. Man får ett nyttigare bröd med godare smak om man byter en del av vetemjölet mot skrädmjöl.

Selma använde sig av då levande personer i sin hembygds miljö när hon skrev sina romaner men gav dem andra namn. Till exempel Ekeby i Gösta Berlings saga var verklighetens Rottneros på andra sidan sjön Fryken (romanens Löven).  
Rottneros
I Rottneros park är hela svenska skulptureliten representerad tillsammans med några nordiska och några antika skulpturer. Jag blev förtjust i den här lilla flickan i fontänen av Tore Strindberg. En svag vind fick vattenstrålen att röra sig lite, det såg ut som om flickan rörde handen och lekte med vattnet.

"Och här är dungen där göken gol" skaldar Gustaf Fröding. Hans trakter är Alsterdalen, där han föddes på Alsters herrgård. En bit från herrgården ligger"dungen". Vi hörde ingen gök, men det var mycket fågelsång. Bildhuggaren Christian Eriksson har ristat in den kända dikten och figurer som Ett gammalt bergtroll. 
Frödingstenen
En stor del av Frödings poesi är ljus och livsbejakande, trots att hans liv var så oroligt. På den guidning vi fick i herrgården hörde vi om hans svåra uppväxt och hur hans godtrogenhet ledde till att stort arv förskingrades och han hamnade i alkoholism och psykisk sjukdom.
Alsters herrgård
Fröding var på långt håll släkt med Selma Lagerlöf. Han recenserade Gösta Berlings saga i en lång artikel i Karlstadstidningen 1892. Han hade en del kritiska synpunkter samtidigt som han var imponerad och hälsade fröken Lagerlöf välkommen in i den svenska litteraturen.


Ett konstställe som är väldigt i ropet är Lars Lerins galleri Sandgrund. En stor ljus lokal med plats för många målningar.
Lerins konstgalleri

Lars Lerin har en väldigt speciell stil i sina akvareller: ofta mörka, ödesmättade men samtidigt hoppingivande med ljus över de ödsliga husen. Ofta finns mer eller mindre läsbar handskriven text under målningarna, varför har jag inte lyckats få reda på.
Lars Lerins Mårbacka i vinterskrud

Naturligtvis ville jag också besöka linneväveriet i Klässbol. Vi fick se och höra (för det dånade förskräckligt) hur de vävde otroligt vackra dukar. Att jobba där innebär mest tillsyn och att rätta till fel. I ett rum fanns några äldre maskiner och i montrar exempel på vad som vävts till kungahuset.
Klässbols linneväveri

Naturligtvis fanns det möjlighet att köpa dukar och annat. Man kan ju inte köpa när linneskåpet är fyllt av hemvävt, däremot fanns det påsar med kantremsor i svart-vitt och i ljusgrönt, jag frågade om man kunde väva med det och blev visad trasmattor med ett läckert ludd. Så det ska testas i Örkelljunga i augusti!Vi bodde på trevliga Bed & Breakfast, bl a en ombyggd järnvägsstation, och inte vilken station som helst utan Sveriges första: Fryksta, varifrån det byggdes en 8 km lång järnväg till Klarälven år 1850.
Då järnvägsstation ...
... nu vandrarhem
Och förutom allt jag berättat: en trevlig konsert med en duktig armensk pianist och Ingesunds symfoniorkester samt sista kvällen en trevlig räkkryssning på Klarälven ut i Vänern. Tänk så mycket av det sköna Värmeland man kan få med sig på några dagar!

Inga kommentarer: