måndag 25 mars 2019

Stickade färgglada rutor inbjuder till utställning

Vilket härligt evenemang jag var med på i fredags! Upplandsmuséet hade vernissage på utställningen Kulturkoftor och sagotröjor.
Utanför muséet hängde färgglada rutor som stickats och skickats in utifrån Hemslöjdsföreningens idé.
Själv hade jag stickat en ruta inspirerad av det silversmycke jag köpte på Shetland i höstas, i form av en stiliserad tröja. Kul att upptäcka den på grinden till muséet!
 
Så här såg min dubbelstickade ruta ut
på andra sidan

Rutorna hade monterats efter färgskala, det var härligt att se vilken stor variation det blivit!  Och tänk: över 700 rutor totalt!

 
 
Muséet ligger så vackert vid ån. Det kändes som första vårdagen, och många satt vid ån och på utomhusserveringar intill.

Så var det dags för vernissage. Utifrån två böcker av Celia B Dackenberg, Sagornas stickbok och Kulturkoftor har muséet gjort en väldigt fin.utställning. Innan Celia förklade utställningen öppnad, berättade hon om sitt skrivande, sitt stickande och hur hon får inspiration från olika håll.
I stället för att klippa ett vanligt band knöt Celia upp en stickad snodd.
Mycket folk runt de fiffigt arrangerade montrarna
Gamla och nya sagor har inspirerat till flera plagg. Mymlan, Pippi och Tomtebobarnen för att nämna några. Och berättelsen om det röda nystanet som jag läst som barn. När jag kom hem hittade jag boken längst ner i bokhyllan, bland de barnböcker jag sparat: en FIB:s gyllene bok, de tunna böckerna som jag älskade att få.
Det står på pärmens insida
 att jag fick boken på min 5-årsdag!

Historien om någon, 
det var kissemissen Nisse som stökat till det
Mymlans randiga klänning
Lasse-litens tröja och tomtebobarnens mössor
Bland de kulturhistoriska plaggen fanns Ivar Arosenius målartröja, Agatha Christies spetssjal,  nordpolsfarare Andrés tröja och mycket annat.
Konstnär Siri Derkerts vita jumper med spetsinfällning.
Författaren Celia B Dackenberg och Ulla-Karin Hellsten på Östergötlands Ullspinneri
Jag är säker på att både författaren, de som gjort den fantastiska utställningen och de som stickat upp plaggen var nöjda. Jag köpte boken Kulturkoftor med underrubriken Livet, konsten och saker att sticka. Mycket läsning om livsöden och skaparkraft och lockande stickbeskrivningar!

2 kommentarer:

Katja Jahn/Upplandsmuseet sa...

Tack för din stickade ruta och din fina beskrivning av vernissagen i fredags! Och så roligt att du tyckte om utställningen!

IngridJ sa...

Tack! Det var väldigt roligt att vara med på vernissagen. Utställningen uppskattades: Alla gick omkring med ett leende på läpparna, det var så mycket igenkänning!