söndag 10 juli 2022

Vävning hela veckan!

Veckan efter midsommar ägnade jag mig åt vävning. Årets projekt var inspirerat av en bildväv jag sett på Sätergläntan förra sommaren. 

Summerbeach av Annika Lindqvist
Bilden är hämtad från Vävnätet Dalarnas Fotogalleri (utställning 2019 Björkar och körsbärsträd i Japan)

Jag såg att det var trasmattor i tuskaft med inplock och tänkte att något sådant vill jag prova på att göra. Jag har en vägg i hallen, där en sådan vävnad skulle passa fint.

I början av sommaren satt jag i bersån, klippte och rev trasor och funderade kring färger. Det var då idén om att göra en vävnad för varje årstid dök upp. Jag sorterade trasnystanen efter årstid men var fortfarande väldigt osäker. Trasmattor har jag vävt, men detta var något annat. När jag skissade på min vävnad skickade jag ett mail till konstnären Annika om mina funderingar. Hon önskade mig lycka till.

Jag har sedan jag blev pensionär vävt varje sommar (utom i fjol) hos min svägerska Eva i Skåne. Min mors vävstol finns därnere. Den här gången vävde jag i en annan mindre vävstol. Eva hade satt upp väven, 70 cm bred, med möjlighet att väva både tuskaft och rosengång. Jag kunde alltså ändra mig och väva mattor i rosengång, om det jag tänkt skulle bli för svårt. Jag fick bo i en liten stuga med plats för säng och vävstol.








Vävningen gick över förväntan. Och väldigt roligt var det! Att plocka in blommor och trädgrenar och låta bakgrunden skifta i olika fält utan att det blev raka linjer var spännande. Genom att använda en av rosengångstramporna kunde jag få trädet att framträda bättre.

Början på "Sommaren"
"Vintern" snart klar
Alla årstiderna innan jag klippt isär väven
"Våren" klipps loss

När årstiderna var klara fanns tid att väva ett par mattor till. Bland annat en matta i rosa och lila till min granne, som tack för att hon skött om växter och post under min semester. Där roade jag mig med enkla rosengångsmönster och vridna remsor i några av bårderna.



Jag har lite efterarbete kvar på "årstiderna". Trädgrenarna och andra inplock ska fästas lite och övre fransen ska knytas så att vävnaderna kan hängas i en naturgren. Jag har inte bestämt om nedre fransen ska vara kvar på något sätt eller vikas in och klippas av, kanske gör jag olika. På "Vintern" skulle man kanske kunna knyta ihop flera fransar till "istappar"? 

Min tanke är att hänga dem på väggen i hallen och byta efter årstid. Eller kanske göra tvärtom: påminna om vår eller sommar när det är som kallast ute? Ett väldigt roligt vävprojekt är avslutat och jag är nöjd med resultatet.

2 kommentarer:

Ann-Christin sa...

Vilken rolig idé att väva årstiderna o vilket fint resultat! Jag blir lite taggad på att få fart på vävtramporna igen som nu står dammtäckta i källaren. Hälsar Ann- Christin (Färöarna i april)

IngridJ sa...

Hej Ann-Christin!
Trevligt med en liten hälsning från en av Färöarna-fararna. Både stickning och vävning är roligt och skapande. Jag har just stickat klart ett plagg i färöisk ull. Det ligger på tork just nu, sedan kommer ett blogginlägg med bilder.
Hälsar Ingrid