fredag 6 juli 2012

Skolan - den (näst) viktigaste politiska frågan

Enligt en väljarundersökning av Novus kommer sjukvården först, men sen kommer skolan, som viktigaste politiska fråga. Och nu ser man ett stort fokus på skolan i Almedalen.
Jag har också äntligen läst Sven-Eric Liedmans bok Hets som kom ut i fjol. (Titeln syftar säkert på den gamla filmen där Stig Järrel är latinlärare med pekpinnen i högsta hugg.) 
Liedman följer skolan idéhistoriskt och kan verkligen ge träffsäkra formuleringar om hur utbildningssystemet förändrats. Skolan är förstås en del av samhället. Men skolan måste också vara en motvikt. Idag är så mycket bara ett knapptryck bort men skolans processer måste vara långsamma. Det går direkt att prata med någon på andra sidan jordklotet men det tar tid att lära sig ett nytt språk. Sista kapitlet i boken har rubriken "Fantasins bin och verklighetens kupa".

Jag gillar Liedmans formulering: Kunskapens vägar är omvägar. Och här kommer dagens debatt om skolan in. Att höja lönen är ett sätt att få fler att vilja bli lärare. Det behövs engagerade lärare som får tid med eleverna och frihet i att lägga upp undervisningen. Allt börjar med en bra lärare!

Inga kommentarer: