söndag 16 juni 2013

Visfestival på Biskops-Arnö i strålande sol

Jag hade tänkt ett par timmar, men det blev hela dagen. Strålande väder, härlig miljö och fina artister, ja då kan man sitta på en träbänk från kl 14 till 21 på Biskops-Arnös visfestival. Det hade funnits plats för betydligt fler i publiken, undrar varför det inte kom fler. Det fanns inget i programmet om hur dags de olika artisterna skulle uppträda, det tror jag kan ha bidragit.
Festivalscenen med Sanna Hogman och Per Orvang
Marie Bergman
En av höjdpunkterna var att höra Marie Bergman som varit igång sedan 60-talet. Förutom gitarren hade hon med sig en tibetansk skål, vi har en likadan, köpt i Peking på en utställning om Tibet. Den fascinerar mig inte minst som ett fysikfenomen. Det blev en originell konsert där hon mellan visorna berättade om sin filosofi, att vi är unika, att alla är annorlunda. Förutom att uppträda håller hon på med körer och ger inspirerande kurser om kraften i att använda den egna rösten. Hon hade på förmiddagen haft toning i Katarina kyrka.
Christina Kjellsson

En annan artist som hållit på länge är Christina Kjellsson en fantastisk ordkonstnär, "den välformulerade visans vidunderliga virtuos". Det gäller att lyssna intensivt så man inte missar något när hon sjunger. Hon är bra på att skapa publikkontakt, hon fick oss att flytta närmre scenen och fick oss att sjunga med i flera refränger. Hon är från Jämtland, och det visade sig att det fanns ett gäng jämtar i publiken också. På begäran sjöng hon bland annat Och jag tänkte mig en cirkus, som en härlig bild av himlen.
Sanna Hogman och Per Orvang
Bland de yngre artisterna måste jag nämna Sanna Hogman, inte minst för med hennes medmusikant på gitarr, Per Orvang. Hon sjöng sånger från debutplattan med den originella titeln Buss 18 till dig.

Mellan "huvudartisterna" fick mindre kända "mellanartister" chans att ge kortare program. Den berättande visan, där texten är det starkaste elementet, har ofta många verser, och påminner lite om gamla skillingtryck. Och unga artister skriver oftast egna texter. Det finns vislinjer och låtskrivarutbildningar på många håll, en sådan planeras på Biskops-Arnö nästa år. Så visan lever!

Inga kommentarer: