tisdag 7 januari 2014

Nötknäpparen - underbar balett för alla åldrar

Operan vimlade av barn på nyårsdagen. När jag tittade ner över parkett efter pausen såg jag massor av röda förhöjda sitsar, de såg ut som sammetskuddar men var visst av plast. Allt för att barnen skulle se bra.

Tjajkovskijs balett Nötknäpparen är en härlig familjeföreställning, där personer och miljöer plockats från Petters och Lottas jul av Elsa Beskow (1874-1953).
En av Elsa Beskows senare böcker - den kom ut 1947
Förutom Petter och Lotta, som bor hos Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin, grannen Farbror Blå och några fler så får dansarna göra roller som pepparkakor, smällkarameller, möss och annat. Hunden Prick livs levande är lite svårregisserad och lockar till skratt. Det är en blandning av tåspetsdans och friare stilar. Den dansanta musiken gör Sockerfens dans och Blommornas vals till en fröjd för både öga och öra.

Nötknäpparen är jultradition i flera länder. I Stockholm gavs på nyårsdagen den 232:a föreställningen sedan premiären 1995 av denna uppsättning.


Jag har alltid förknippat Elsa Beskow med Sigtuna. Miljöerna i hennes böcker är som hämtade från den lilla stadens charmiga centrum. Där finns t ex Tant Bruns kaffestuga och en restaurang som heter Farbror Blå. Här är en länk till Sveaportalen och en sida med många bilder från Sigtuna.
Nu har jag läst att Elsa Beskow inte alls bodde i Sigtuna utan i Stockholm. Men det är inte så långt därifrån till Sigtuna, Sveriges äldsta stad, det är troligt att Elsa Beskow gjort besök där.
Stora Gatan, Sigtuna

2 kommentarer:

Lene Karlsen sa...

En strålende nyttårsdag med dere to i Operaen i Stockholm.

IngridJ sa...

Instämmer, och det var trevligt att kombinera med fika hos Tant Brun.