måndag 11 augusti 2014

Tröjan färdig långt om länge!

Den här sommaren har det varit för varmt för att sitta med en stickning i knät. I alla fall har jag skyllt på det, när jag inte blivit färdig med tröjan. Dessutom lär det inte behövas några varma tröjor på ett bra tag.

Min man hade önskat en ny v-ringad tröja och jag köpte garn på syfestivalen i våras. Jag valde ut ett par trevliga flätmönster och satte igång med rundstickan. Den smala flätan har en mönsterrapport på bara 4 varv, men på den breda är rapporten 24 varv och då hade jag bra hjälp av mönsterhållaren jag också köpte på syfestivalen.

Så insåg jag efter ett tag att jag aldrig stickat v-ringning på rundsticka. Bara lusekoftor och tröjor med rund ringning. Och nu hade jag dessutom gjort det ena flätmönstret mitt på tröjan. Hur ska jag klara det utan färdigt mönster? Jag läste lite mer om rundstickning men hittade inget om v-ringning. Så det fick bli lite på eget bevåg. Det syns på bilden nedan hur jag har minskat på båda sidor och stickat mittmaskor att klippa i. En av sommarens mindre heta dagar blev stickningen klar!

De tre delarna före montering
Det är många fördelar med rundsticka: lätt och behändigt, man tappar inte maskor och framför allt det är så lite efterarbete. Fast det där med att klippa känns alltid pirrigt. Jag vet ju att maskinsömnaden på båda sidor är helt tillräcklig, men ändå. 

På ärmarna stickar man ju alltid några varv extra för att ha till att lägga över den uppklippta kanten. Jag stickade ett par varv extra och gjorde dem aviga (stickade fortfarande runt, men åt andra hållet med räta maskor) och så lät jag ett par varv synas. Det blev en fin kant.

På v-ringningen hade jag inget att vika runt så jag virkade runt sårkanten. 
Tröjan är klar ...
... och till belåtenhet!

2 kommentarer:

Lene Karlsen sa...

Kjærlighet på rundpinne!

IngridJ sa...

Nu blev jag så nyfiken, har sökt, hittat och beställt boken på fjärrlån på biblioteket
Kärlek i maskorna / Alf Prøysen ; [övers. av Inga Olrog]