söndag 9 juli 2017

Dagsutflykt med buss i Norduppland

UL bjuder på ett 24-timmars busskort i sommar och det utnyttjade vi till en dagstur i norra Uppland. Vi lyckades dessutom pricka in en riktigt solig sommardag.
Vi åkte först till Öregrund där vi avnjöt vårt medhavda fika (med nybakat surdegsbröd). Den lilla orten är en idyll med sina många fina välbevarade trähus.
Härligt ställe för båtfolk och andra semesterfirare
Det blev en liten sväng in på Hantverket, där många av bygdens konsthantverkare var representerade. Det som speciellt fångade min blick var Anita Bygrens vackra tovade fåglar.

Sedan tog vi samma busslinje tillbaka till Östhammar. Vi åt lunch i den gammaldags trädgården på Johanssons gårdshotell. Jag kände till stället förut: vi bodde där i höstas när Camerata Vocalis var på körresa.
Johanssons gårdshotell i Östhammar
Östhammar är centralort i kommunen. Även här finns många charmiga trähus. I den gamla brandstationen finns numera en hemslöjdsbutik. Vi gick en liten promenad, en del av "Hälsans stig"  nere vid hamnen.
Gamla brandstationen Östhammar
Sedan tog vi buss till Österbybruk, som också ligger inom Östhammars kommun. Där pågick en utställning med Ebba Stålhandske i Sadelmakarlängan, välarbetat hantverk på tema SKOG. Så det var verkligen passande att hon delade galleriet med en träslöjdare, Hans Björkvall.
Svarvade skålar och "mossbelupna" stenar
Ebba Stålhandske har broderat i olika tekniker kring stenar, och satt fast tovade bitar i naturfärger och lyckats göra vanliga gråstenar till fantasifulla konstverk. Hon arbetar med applikation, växtfärgning, tryck och broderi för att uttrycka vad hon upplevelser på sina skogsvandringar. I hennes verk "Metamorfos" finns tanken på naturens kretslopp, hur människan försöker styra och ställa över naturen, men naturen tar ändå över till sist.
"Metamorfos" med några svarvade träskålar i förgrunden
Det konstverk som fängslade mig mest var "Växa tillsammans": som ett altare och ovanför detta en  triptyk. Det syntes att hon fått inspiration från Kandinsky: tre färger, blått, rött och gult samt tre former, cirkel, kvadrat och triangel. Uppifrån och ner sker en utveckling från små detaljer till större och till en gemensam helhet. I naturen är det långsamma skeenden som gäller, och det samma gäller arbete med nål och tråd. Jag tycker konstverket skulle passa mycket väl i en modern kyrksal.
Sadelmakarlängan i Österbybruk
En fika med glass utanför gallerilokalen blev en trevlig avslutning på dagen. Tack UL för resan!

Inga kommentarer: