måndag 3 december 2012

Bland pagoder och stupor

Vad heter det egentligen: stupa, pagod, tempel ,...? Inte så lätt att veta vad man ska kalla alla de byggnader man ser i Burma, men i princip så här om jag förstått saken rätt:

  • En stupa (zedi på burmesiska) är ungefär konformad, den är massiv, man kan inte gå in i den, oftast är den byggd över någon relik från Buddha. 
  • Ett tempel (phato) är en byggnad man kan gå in i för att förrätta religiösa riter, den har oftast en kvadratisk bas.
  • En pagod (paya) är ett mer allmänt ord för ett buddistiskt byggnadsverk. 
Det blev många bilder på vackra byggnader under resan. Allra praktfullast är nog Shwedagon, den stora pagoden i Yangon, speciellt på kvällen. Detta är den heligaste platsen för en burmes. Shwe betyder guld och visst glänser stupan av äkta bladguld och mängder av diamanter och rubiner i "paraplyet" (på burmesiska heter den översta delen av en stupa hti).

Nuförtiden hör man så ofta att något är magiskt, men här var det verkligen så. Att gå runt medsols barfota och ta in alla intryck av såväl prakt och högtidlighet som av burmesernas vardagliga liv.

Stupan på Shwedagon

Bild från Shwedagon

Buddister häller vatten över en staty på Shwedagon
I Mandalay finns Kuthodawpagoden där den stora sevärdheten är "Världens största bok": 729 marmortavlor med buddistiska texter var och en i sin lilla byggnad.

"Världens största bok" - Kuthodaw Paya 
Bagan hade sin storhetstid från 1000-talet till 1200-talet. Det som gör området unikt är alla dessa stupor och tempel. Fortfarande finns över 2500 buddistiska byggnader kvar i olika storlekar på en yta av 40 kvadratkilometer. En känsla för mängden fick jag när vi klättrade upp på en stupa och blickade ut över landskapet.
Bagan har ansökt om att komma med på UNESCO:s världsarvslista, men har hittills inte uppfyllt kraven på hur restaureringen ska gå till.
Utsikt uppifrån templet Dhammayazika

Templet Dhammayazika 

Templet Ananda

Glänsande Buddhastatyer ...
... och färgrika målningar inuti


Vackra reliefer utanpå
För att få en uppfattning om mängden av tempel och stupor i Bagan - här finns en länk.

Inga kommentarer: