måndag 27 maj 2013

Hjälstaviken - härlig natur att ha nära till!

Igår invigdes ett gömsle i Hjälstaviken. Det är ett ganska stort byggprojekt i området som nu är klart. Det har blivit lätt att ta sig fram, även om man har barnvagn eller är rullstolsburen. Gömslet är ett komplement till fågeltornet i andra ändan av området och ger möjlighet att skåda fåglar på nära håll i vassen.



Landshövdingen ställde sig på på en högst provisorisk talarstol och berättade om projektet och sedan måste vägen till gömslet spärras av med ett band, som han fick äran att högtidligen klippa av, innan vi gav oss ut till nybygget.
Synd på det fina bandet?
Fågelskådarproffs på väg ut till Gömslet
Så här såg bygget ut i början av april, innan isen gått upp:



Det var flera aktiviteter under eftermiddagen. Två kunniga guider, för dagen utklädda till Gustav III och Carl von Linné, gav oss en informativ vandring på Parnassen. Kungen hade den speciella Ekolsundsdräkten, vår första svenska folkdräkt, införd just av Gustav III, och Linné hade förstås sin kont och trekantiga hatt.
"Gustav III" i Ekolsundsdräkt
"Carl von Linné" på Parnassen
Från Parnassens högsta punkt finns det rester av alléer åt alla håll. Här växer många olika trädslag. Nu är det betydligt mer växtlighet än det var på 1700-talet. En formation som rest av en amfiteater kan anas. Vi fick veta en del om Ekolsunds slott med imponerande parkanläggningar ända från 1600-talet med barockträdgård och senare engelsk trädgård på Gustav III:s tid. Ett av slottets viktigaste tillgångar numera är ett arboretum, en vetenskaplig samling av träd. Det finns flera i Sverige, men Ekolsund är ett av de största.

Hjälstaviken drar till sig mängder av fågelskådare, men området är en upplevelse även botaniskt. Den fantastiska mattan av gulsippor och vitsippor på Parnassen, backsipporna på andra sidan viken och senare kungsängsliljorna längre bort gör att jag varje vår vill hit vid flera tillfällen. Jag fick veta igår att kungsängsliljan, Upplands landskapsblomma, är inplanterad (från Holland) av Rudbeck. Den har ju fått sitt namn av att den växer på Kungsängen söder om Uppsala och det gjorde den även på Linnés tid.

Man vet inte om Carl von Linné varit vid Hjälstaviken, men det låg ju hyfsat nära Uppsala, så varför inte? Att Gustav III bott på Ekolsunds slott vet man i alla fall. Det sägs ha varit hans favoritslott. Det var många praktfulla alléer som ledde upp till slottsbyggnaden på hans tid. Men även i dag kan man säkert göra en pampig entré här, något som Enköpings studenter just i dagarna gjort till årets bal på slottet.

Inga kommentarer: