torsdag 30 maj 2013

NASA:s bästa bilder

Så löd rubriken på en föreläsning på Cosmonova i tisdags kväll. Robert Nemiroff berättade och visade bilder från NASA.
Du har kanske sett att jag i min länklista har en länk till Dagens astronomibild (Astonomic Picture of the Day förkortat APOD). Det är Robert Nemiroff som är redaktör för denna sajt, där man som namnet anger varje dag kan njuta av en ny bild.

Cosmonovas enorma kupol lämpade sig väl för detta. Fullsatt lokal, alla åldrar representerade, möjligen med viss manlig övervikt, visade att det finns ett stort intresse för rymden, vad man vet och inte minst vad man inte vet. Att allt vi kan se utgör så lite som 4% av universum är ju fantasieggande. Forskarna talar dels om mörk materia dels om mörk energi. Galaxer roterar snabbare än vad de skulle gjort i förhållande till synlig materia. Det förklarar man med att det finns mörk materia. Men vad den består av, är fortfarande ett mysterium. Att universums utvidgning accelererar förklarar man med att det finns mörk energi. Men vad är detta, som utgör hela tre fjärdedelar av universum?

Nemiroff hade plockat ut favoriter bland NASA:s bilder från de senaste åren. Han hade också sett till att välja några tagna av svenska fotografer. Han började med den här hisnande bilden. Hur känns det månntro att befinna sig 100 m utanför rymdfärjan?
See Explanation.  Clicking on the picture will download
 the highest resolution version available.
To Fly Free in Space
http://apod.nasa.gov/apod/ap120101.html
Några exempel på bilder vi fick se under kvällen:Som avslutning visade Nemiroff den här filmen Happy People Dancing on Planet Earth. Klicka bort ev reklam som dyker upp och njut av dansglädjen. Den smittar av sig, eller hur?

4 kommentarer:

Linn sa...

Fascinerande med rymden! Du verkar vara rätt ofta i Stockholm kan man läsa här i bloggen. Kanske vi kan ses någongång.

IngridJ sa...

Ja det skulle vara trevligt att träffas . Förslag?

Linn sa...

Från 8/7 till 4/8 är jag hemma i Stockholm i sommar och har inte jättemycket bokat så råkar du ha vägarna förbi under den tiden passar det ju bra att ses då, vore trevligt

IngridJ sa...

Veckan 15-19 juli har jag inget inbokat. Du hittar min mailadress under fliken Kontakt så kan vi fortsätta diskutera tid och plats via mail. Ser fram emot att träffa dig!