måndag 3 juni 2013

Gratismyten


Har du tänkt på hur mycket som är gratis på nätet: "googla" för att få kunskap, dela med sig av bilder och chatta på Facebook, ringa med Skype, läsa dagstidningen, ladda ner och använda appar i mobilen, ... gratis, eller hur?

Svar NEJ. Du betalar med information om dig själv. Och information är makt. Fredrik Alveréns bok Såld på nätet är nyttig att läsa.

Det är inte bara annonser som anpassas efter mitt beteende på nätet. Även sökresultaten styrs av var jag är och vad jag visat mig vara intresserad av och min gillahistorik på Facebook. Om du och jag söker på samma ord i Google får vi olika träffar. Informationen baseras också till viss del på vad våra vänner väljer. Att mina Facebookvänner gillar en produkt, ska det räknas som reklam eller tips?

I december 2009 slutade Internet att vara allmänt och lika för alla. I stället för att Google visar det många söker efter, så visas istället det som komplicerade algoritmer räknat fram som viktigast för dig. Risken är att hamna i sin egen filterbubbla, man missar information utan att veta det. Vi väljer kanske den lättsmälta informationen först. Det som kräver mer tid och kraft tänker vi läsa sedan, men första valet leder till att algoritmerna ger oss mer "informationsskräpmat". Det påminner lite om ICA:s erbjudande om rabatt på utvalda varor. Valet är grundat på mina köpvanor. Det är bra att jag får rabatt på sånt jag vill köpa, men det styr ju också inköpen och har man dåliga vanor kanske man blir fast i dessa.

Man ska förstås alltid använda sunt förnuft. Nätet har evigt minne. Allt du gör ger "digitala tatueringar". Det du skriver idag i Facebook eller de bilder du lägger ut kan du kanske inte kan stå för om tio år.

Läser du avtalen innan du klickar på I accept? Det är många sidor som ska läsas och vem orkar det? Ett fysiskt papper läser jag noga igenom innan jag signerar, det känns också mer bindande med en namnteckning än en knapptryckning.

Några råd från boken som jag tar till mig: Kolla upp företaget som ligger bakom, innan du börjar använda en tjänst och läs villkoren! Kolla inställningar på din webbläsare och radera cookies! Använd säkra inloggningsuppgifter och byt lösenord då och då!

Det är vi som använder nätet som kan påverka hur utvecklingen går! Och kom ihåg: ifrågasätt alltid ordet gratis!

2 kommentarer:

bbk sa...

Jag har hört talas om att mina sökningar blir "eviga" på nåt sätt, men det andra du nämner är väldigt intressant: jag var bibliotekarie innan jag blev lärare och sysslade med informationssökning. Då trodde vi att det fanns "information", men vad innebär detta? Hur söker man efter information som inte är "individuell"? Hur söker man på ett bibliotek?

IngridJ sa...

Läs boken, den är intressant, även om du som f d bibliotekarie säkert är bättre på sånt här än de flesta.