måndag 14 april 2014

Tulpaner, tulpaner, tulpaner ...

... och dessutom hyacinter och narcisser! Keukenhof är helt otroligt vackert! En strålande vårdag här blev en höjdpunkt på resan till Amsterdam. Sju miljoner lökar blommar under de åtta veckor trädgården är öppen.


Semper Augustinus
bildkälla: Wikipedia
Tulpanen är viktig i Hollands historia. Under några år på 1630-talet spekulerades det i tulpanlökar. Olika sorter betingade olika pris, en riktig höjdare var Semper AugustusEn enda lök kunde kosta lika mycket som ett finare hus i Amsterdam. Löken var en spekulationsvara som kunde kopiera sig själv i form av dotterlökar och priserna skenade. Tulpanmanin var historiens första finansbubbla, den sprack ganska snabbt. Idag är vi så vana vid tulpaner; det är svårt för oss att förstå hysterin. Tulpanen användes som metafor för perfektion enligt en intressant essä av Peter Englund om finansbubblornas historia, där han förklarar hur det kunde gå så på tok. Och det var ju ingen engångshistoria: vi har på senare tid upplevt fastighetskris och IT-bubbla. För att citera Peter Englund: "Grupptryck, flockbeteende och masshysteri leder lätt till att folk inte längre litar på sitt förnuft - och börshajarnas fenor skär genom vattnet, i riktning mot de ansträngningslösa rikedomarnas blodsdoft." "Girighet fördummar."
Tillbaka till de underbart vackra tulpanerna. Just Semper Augustinus såg jag inte; den finns inte längre. De flamliknande färgeffekterna orsakades av ett virus som försvagade lökarna. Men det fanns gott om andra sorter att studera på nära håll.
Varje år görs ett konstverk. I år var motivet Amsterdams kanaler och varje kanalhus motsvaras av en tulpan. Mosaiken som är 22 × 13 meter gick inte att fånga på en bild, ja inte ens på två.


Färgsprakande till max! Om det inte är tulpanmani, så i alla fall tulpanfrosseri! 

4 kommentarer:

Nina_A sa...

Sååå vackert! Måste vara toppen när man som du är duktig på att fota! Har ni precis varit där? Var det rätt tid? Det är väl inte mer än någon vecka som det är så här vackert, antar jag. Jättekul att se bilder o läsa om era resor,

IngridJ sa...

Det var precis rätt tid, vi hade tur. Tack för berömmet angående bilderna. Ibland använder jag Ingemars bilder, men den här gången är alla mina egna.

Lene Karlsen sa...

En fantastisk fredag i Keukenhof med dere to. Vakre bilder Ingrid, og det manglet slett ikke på motiv !Hilsen Lene.

IngridJ sa...

Ja Lene, det var en härlig dag! Och det svåra var att välja - det fanns ju motiv överallt!