söndag 26 augusti 2012

Opera under bar himmel!

Konsert i Vitabergsparken
Bilden från Operans facebook-sida
http://instagr.am/p/OwlTODvqvW/

Det gäller att ha tur med vädret en sån här kväll!  Kungliga Operan och Hovkapellet är på plats i Vitabergsparken. Härlig föreställning med många fina solister.

Vi fick smakprov ur kommande säsong:
Katarina Dalayman
sjunger ur Carmen
Katarina Dalayman sjöng ur Carmen tillsammans med Thiago Arancam, som också sjöng E lucean le stelle (Sången till livet) ur Tosca.

De lite mer skojfriska ariorna Papagena ur Mozarts Trollflöjten och Figaros cavatina ur Rossinis Barberaren i Sevilla inhöstade mest applåder. Trollflöjten sjungs på svenska och den unge Carl Ackerfeldt, som här inte hade någon Papagena på scen, flirtade rejält med publiken.
Ola Eliasson sjöng med mycket utspel sina snabba passager i Figaro-rollen. Han kommer att ha Malena Ernman som medspelare som Rosina på scenen. Det blir säkert en sevärd föreställning.

Puccinis Tosca ska vi se på onsdag. Då kommer Thiago Arancam att ha rollen som Cavaradossi. Jag gillade hans varma röst och läste att han beskrevs som "italiensk-brasiliansk liricospinto-tenor". Jag kände inte till beteckningen "liricospinto" förut, men vet nu att "spinto" betyder "knuffad" och att det handlar om en lyrisk röst med speciell förmåga att låta kraftfull och accentuerad på dramatiska höjdpunkter. Och visst stämde det. Du kan lyssna på honom här:

Jag upptäckte också att Operan har utmärkta lärarhandledningar till några av sina föreställningar. Bra grepp för att introducera denna konstform i skolan.

Inga kommentarer: