måndag 20 augusti 2012

Vokal ekvilibristik - från Debussy till beatboxing

Tänk vad en mänsklig röst kan åstadkomma! På Real Group Festival i Stockholm fick jag dels uppleva konserter med fantastiska vokalgrupper från olika delar av världen och möta artisterna i seminarier, dels workshops där vi fick öva vokala tekniker och rytmer, experimentera med rösten och skapa musik i stunden.

Vi blev medvetna om vilket stort omfång den mänskliga rösten har i klangfärg och dynamik. En workshop som leddes av Peder Karlsson hade rubriken "Anything can happen" och visst är det så när musik skapas i en tillåtande atmosfär. Hela festivalen präglades av en härlig öppenhet och generositet att dela med sig.

Vi höll till på Skeppsholmen på Kulturfyren och i Eric Ericson-hallen (f d Skeppsholmskyrkan, ett vackert rum med en härlig rymd). Här är några bilder från olika programpunkter jag deltog i.

Kulturfyren på Skeppsholmen


Vocal technique seminar med Tine Fris 
Workshop All ears med
Katarina och Anders i Real Group
Workshop Anything can happen
med Peder Karlsson


Beatboxing är verkligen cirkuskonster för läppar, mun, tunga och röst, så att man som åhörare tror att det finns ett helt trumset bakom. Att prova på det var helt nytt för mig och otroligt svårt. Här ett litet exempel från Mattias Norgrens workshop Basic vocal percussion: 


Vokalgrupper från många olika länder hade konserter på Chinateatern. Några av mina favoriter sen tidigare förutom Real Group är Swingle Singers från London och  Rajaton från Finland, men här upptäckte jag flera, t ex den svenska gruppen Vocado (jag förstår att de fick utmärkelsen "Årets kör 2011"). Alldeles speciellt bra tyckte jag om Voco Novo (Längre ner på den sida jag länkat till finns engelsk text. Här är en länk till ett video-klipp)
Konsert med Swingle Singers
på Chinateatern
Swingle Singers (50 år som grupp nästa år!) hörde jag kring 1970 i Lund, då var det Jazz Sebastian Bach som gällde. Nu består gruppen av 7 sångare, som var och en varit med i gruppen 2-4 år. De berättade om gruppens historia vid ett seminarium. De har fortfarande kontakt med grundaren Ward Swingle (nu 85 år). Mycket har ändrats under åren, repertoaren är mycket varierad, men fortfarande ingår klassisk instrumentalmusik i deras repertoar.
Vi fick t ex höra Clair de Lune av Debussy som extranummer. Här en youtube-film där de framför just den.Delar av avslutningskonserten, "Real Group & Friends", finns på youtube. Det var en otrolig stämning i lokalen, fullsatt och större delen var festivaldeltagare. Anders Jalkéus i Real Group fyllde 50 år samma dag och det firades storligen!

Real Group hade satsat på att festivalen skulle vara snäll mot miljön. I deras "global concern" ingick att spara träd (inga utskivna program, deltagarlistor, kartor etc), inget vatten att köpa (drick vårt goda kranvatten!), spara kaffemuggen så får du påfyllning gratis nästa gång, ... Artisterna hade uppmanats att uppträda i second-hand-kläder (kul idé och vilka härliga färggranna scenkläder de hade!)
Tack till Real Group för en lyckad festival!

2 kommentarer:

Ingemarj2 sa...

Fantastiska konserter och entusiastisk publik. Gillade Postyr Project, som kombinerade elektronik och röster på ett mycket kreativt sätt.

charlotta wasteson sa...

Wow, vad häftigt! Vad kul att vi även delar intresset för sången! :)