Degen färdigjäst i jäslådan |
I mitt tidigare inlägg om surdegsbakning rekommenderade jag Hélene Johanssons bok Bröd från Brunkebergs bageri, som jag hittat på biblioteket. Nu har jag faktiskt köpt boken, för att kunna prova många recept och ta del av all hennes klokskap när det gäller bakning.
I brödet jag bakade till helgen (Brunkans ljusa, sid 48 i boken) ingår både vetesurdeg och rågsurdeg (och 5 g jäst). Det bakas på vetemjöl med högt proteininnehåll (jag tog Kungsängens Vinjett).
Det var första gången jag testade den jäslåda jag fått tips om i boken, en IKEA-plastlåda med lock. Den heter Samla och är
39 ˟ 28 ˟ 14 cm.
Färdiggräddade bröd Brunkans ljusa |
En riktig höjdare i boken när det gäller mörka bröd är Solros-och tranbärsbröd (sid 40) med massor av hela frön, ett "magjobbarbröd". Men det måste man låta ligga och mogna en dag innan man provsmakar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar