måndag 26 november 2012

Mat - en del av reseupplevelsen

Jag fortsätter med inlägg om resan till Burma. Här är några av mina bilder med anknytning till mat. Visst är det upplevelser för både öga och gom!
Vi fick väldigt god mat på resan, ibland var det kinesiskt eller thailändskt kök och det burmesiska köket har influerats av grannländerna Kina, Thailand och Indien.
 
Fiskfärs arrangerad i fiskform vid en lunch vid Inle Lake
Lunchen vackert upplagd på lacktallrik

Vattenmelon verkade ha säsong, mycket frisk och god. Det gällde också andra sorters melon, banan, papya och guava. Drakfrukten var däremot inte mogen.
Vattenmelon även vackert som dekoration

Bananer i  klasar på marknaden i Ywama vid Inle Lake
Här växer papaya
Toddypalmrötter och guava

Av toddypalmen får man mycket: saven ger juice och palmsocker eller kan beredas till öl eller starkare drycker; rötterna kan kokas och innanmätet ätas; bladen kan flätas och veden kan man snickra möbler av.


Drakfrukt, en kaktusväxt ger röda frukter så småningom
Kvinna tvättar ris i en by mellan Mandalay och Mount Popa
På marknaderna möttes man av ett färggrannt utbud, både av kända och okända matvaror. Allt kanske inte passar en västerlännings mage. Många burmeser tuggar betelblad, man ser det på deras röda tänder.
 
Grönsaksmarknad i Nyang U. De små runda lila frukterna är en sorts aubergine.
Betelblad vackert arrangerade 
Här skalas majs på marknaden
Durian (jakfrukt) såg jag på marknaden, men den smakade jag inte. Den lär lukta väldigt illa av svavelväte, frukten är förbjuden på vissa håll, t ex i  Singapores tunnelbana enligt bild på Wikipedia.
Durian 
Rostade gräshoppor erbjöds på marknaden - jag avstod.

Inga kommentarer: