onsdag 7 november 2012

Visst är det kul med dialekter!


Jag fick tips i Charlotta Wastesons blogg om SweDia 2000, där man kan lyssna på 100 olika dialekter. För Charlotta var skånska Löderup det mest intressanta. Och skånska är minsann inte bara en dialekt, det finns många olika skånska dialekter!

När jag letade efter exempel från mina hemtrakter (nordöstra Skåne nära Blekingegränsen) så hittade jag sådana från Broby i Skåne och Jämshög i Blekinge. Jag kan känna igen drag från dessa i min egen dialekt. Det var skillnad på de äldre och de yngre personerna förstås, t ex fler dialektala ord hos de äldre, men det var intressant att höra hur satsmelodi och diftonger fanns med i alla.


Har du andra funderingar kring dialekter kanske du hittar vad du söker under fliken  Vanliga frågor på Institutet för språk och folkminnen. 

2 kommentarer:

Sandra Sugarheart sa...

Ingrid,
jag såg din fråga ang. hur man ändrar "Inga kommentarer:". Jag hade samma problem men hittade lösningen på denna länk: http://www.bloggerbuster.com/2007/08/how-to-change-comment-link-in-your.html

Hoppas du lyckas. Ha det fint :)

IngridJ sa...

Tack för ditt förslag. Men det verkar som om sidan beskriver hur man gör i det gamla Blogger-utseendet. Vet du hur man kommer tillbaka till det?