måndag 4 mars 2013

Alla är annorlunda

"Du behöver inte ha en funktionsnedsättning för att vara annorlunda, för alla är annorlunda" är ett budskap hämtat från den självbiografiska boken Född en blå dag av Daniel Tammet. Jag blev rekommenderad boken av en kollega tidigare, men det är först nu som det blivit av att läsa den.

Begreppet savantsyndrom var okänt för mig, men det utmärker en person med extraordinära förmågor. Det franska ordet savant betyder lärd. Och när det gäller Daniel Tammet, så har han en unik förmåga inom matematik och språk och en minneskapacitet utöver det vanliga. Att kunna räkna upp 22 514 decimaler på pi ur minnet på fem timmar och att lära sig isländska på en vecka är exempel på vad han presterat. Titeln syftar på hans sätt att uppleva siffror väldigt starkt och se dem som olika färger och former. Tammet föddes onsdagen 31 januari 1979. För honom är onsdagar blå. Han gillar sitt födelsedatum speciellt för att det innehåller många primtal (31, 19, 197, 97, 79, 1979), och sådana upplever han som släta stenar på en strand.

Tammet har även Aspergers syndrom, vilket gör honom starkt beroende av rutiner. Han fokuserar på detaljer i stället för på sammanhang, och det försvårar livet på flera sätt. Till exempel har han inte lyckats ta körkort. Till denna diagnos brukar också höra svårigheter att kommunicera med andra. Men den här boken visar hur Tammet lyckats övervinna detta. Han skriver om sin barndom och hur livet trots allt har utvecklats positivt. Han har skrivit flera böcker, som översatts till många språk, och han driver ett nätbaserat språkutbildningsprogram.

Boken är intressant läsning. Den kan bidra till större förståelse för hur det är att vara speciell. Författaren skriver själv att han önskar mer av alternativa inlärningsmetoder och speciella visuella hjälpmedel, att t ex använda olika färger och former för att särskilja grammatiska begrepp.

6 kommentarer:

Ammi sa...

Har också läst och gillat boken.
Föreslår att din nästa bok blir "Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" av Mark Haddon.
Ger en humoristisk men bra bild av livet med Asperger.
Trevlig läsning!

Linn sa...

En klassiker är också "En riktig människa" av Gunilla Gerland

IngridJ sa...

Tack för tipset, Linn. Boken var utlånad på biblioteket, så jag får vänta med den. Däremot lånade jag den som Ammi rekommenderat på engelska (den svenska var utlånad), hoppas jag klarar det.

IngridJ sa...

Nu har jag läst boken. Den var utlånad på svenska, så jag lånade den på engelska. Det gick bra, den var lättläst. Både humoristisk och tragisk på samma gång. Rekommenderas!

IngridJ sa...

Linn, nu har jag läst Gerlands bok. Riktigt ruskig men oerhört viktig för att man ska förstå (om det är möjligt) något hur det är att ha dessa osynliga handikapp

Linn sa...

Vad bra att du tog dig tid att läsa boken!