måndag 3 februari 2014

Räcker det att vara flitig?

J S Bachs motetter hör till det mest fantastiska i körmusiken. Vilken intrikat väv av toner, en otroligt utmejslad kontrapunkt i dessa dubbelköriga stycken, ofta mixade med lutherska koraler på ett förunderligt sätt! Radiokören framförde alla Bachs motetter i Engelbrekts kyrka i helgen.  Den jublande Singet dem Herrn toppar bland motetterna, tycker jag.
Motett har använts som beteckning på körstycken där ordet har en central betydelse, termen lär komma från det franska ordet mot som betyder ord. Det skrevs motetter redan på 1200-talet men då med värdsliga texter. Vassilis Bolonassos, känd radioröst från "Alltid på en söndag"  (som tyvärr inte sänds längre) var presentatör före och under konserterna och gav smakprov på motetter både före och efter Bach.
Bachs motetter var beställningsverk. De skrevs för speciella tillfällen, ofta begravningar av kända personer och minnesgudstjänster, trots det fyllda av liv och sprudlande glädje. Komponerandet var för honom en plikt i tjänsten som kantor vid Thomaskyrkan i Leipzig.
Bach hade definitivt aldrig trott att vi skulle fylla kyrkor med betalande publik snart 300 år senare för att lyssna på hans musik. Han lär ha sagt: "Jag har varit tvungen att vara flitig. Den som är lika flitig som jag kan komma precis lika långt." Undrar det ...

Inga kommentarer: