fredag 19 april 2013

Bandoneon - ovanligt konsertinstrument

Konsert på hemmaplan i onsdags kväll:
Linnékvintetten spelade tillsammans med Jens Lundberg, som är något så ovanligt som bandoneonist. Han berättade att instrumentet bandoneon (en sorts litet dragspel), ursprungligen var tänkt som ersättare för orgel i kyrkor i Tyskland, men senare kom till Argentina och i händerna på tangomusiker bl a Astor Piazzolla. Han skriver musik i en stil som kallas tango nuevo . Piazzolla dominerade programmet, men där fanns också annan argentinsk musik. Vi fick höra Lundbergs egna arrangemang av några av Piazzollas verk, t ex två av Årstiderna (Våren och Hösten)

Bengt Fagerström och Jens Lundberg
Ett spännande nyskrivet verk av Andrea Tarrodi ( f. 1981) för bandoneon och brasskvintett, beställt av Musik i Uppland hette El Hielo (Isen) visade på nya klanger. Kompositörens beskrivning av verket stod på programbladet, och visst hade hon lyckats fånga iskristaller, frusna sjöar och issmältning. Blåsarna använde sordiner på ett ovanligt sätt. Absolut konsertens höjdpunkt!

Damkören Sångsugna var medarrangörer, och den som hälsade musikerna välkomna citerade Konfucius (500 f Kr): "Musik skapar en form av njutning vilken den mänskliga naturen inte klarar sig utan." Så klokt sagt!

Nyfiken på konserten? Det kom just en video på youtube:


Inga kommentarer: