måndag 22 april 2013

OD sjöng in våren ... nu har vintern rasat ut!

Det var första gången jag varit på OD:s vårkonsert.
Uppsala Konsert & Kongress
OD är en välkänd manskör med anor i Uppsala. Redan 1853 grundades Sångsällskapet Orphei Drängar, dirigenter har varit bl a Hugo Alfvén och Eric Ericson. Nu är det Cecilia Rydinger Alin som innehar dirigentposten.

Konserten hölls i Uppsala Konsert & Kongress, den stora salen var fullsatt. Magnus Lindgren var gästsolist, en jazzmusiker som visade sig ha många strängar på sin lyra: han spelar saxofon, klarinett och flöjt och ägnar sig också åt att arrangera. Visa från Rättvik blev i Magnus Lindgrens arrangemang för klarinett och manskör helt fantastisk.

Det var en vårkonsert och vi fick förstås höra traditionella vårsånger, men också mycket annan repertoar. Orpheus Overdrive var namnet på ett verk av Hans Ek, där han tonsatt  Wikipedias text om flöjt. Magnus Lindgren trakterade här alla sina tre instrument och hade dessutom en loopstation som gjorde att han kunde spela flerstämmigt med sig själv, det gav en fantastisk dynamik. Det var ett uruppförande och tonsättaren fanns med i publiken.

Max Regers stora An das Meer presenterades som ett krävande stycke, och det var det definitivt, svår kromatik, säkert en kraftprestation av kören, men mycket vackert! Vi fick höra prov på flera olika stilar och många olika språk som estniska och slovakiska.

Några musicalsånger fanns också med. I den första blev jag direkt påmind om lördagmorgnar på 50-talet med  radioprogrammet Frukostklubben, innan det var dags att cykla till skolan. Jag visste inte att signaturmelodin Good Morning ingick i musicalen Singing in the rain. Den andra var Send in the Clowns, otroligt suggestivt framförd med saxofon.
Medlemmar i Orphei Drängar 1913

Extranumret var ganska givet: Vintern rasat ut. Det blev en ovanlig version där körens frejdiga sång inspirerade Magnus Lindgren till härliga improvisationer. Konserten var slut men klangerna bar jag med mig ut i den härliga vårkvällen.

Jag hittade en bild på OD från 1913 i Upplandsmuseets samlingar.
För att se en mer aktuell bild på kören, klicka här.

2 kommentarer:

Nina_A sa...

Jag var också där! Visa från Rättvik - helt fantastisk med MAgnus Lindgren på klarinett!

IngridJ sa...

Jag var där med Ingrid K. Synd att vi inte såg dig. Vi satt på rad 1!