måndag 15 april 2013

Åbergs museum - fint museum på nära håll

När man får gäster (och även annars förstås) är det roligt att ha ett konstmuseum på hemmaplan. I Wikipedia kallas Åbergs museum för ett "seriemuseum" men det är faktiskt mycket mer än så.
Många känner ju till Lasse Åberg från filmerna om Stig-Helmer. Hans museum i Bålsta har nu funnits i gott och väl 10 år. En ladugård har gjorts om till museum. Ett par skyltar med namn på kossor och anteckningar om hur mycket de mjölkat hänger kvar.


Här hänger konst som på olika sätt är inspirerad av serier. Lasse Åbergs egen konst är starkt Musse Pigg-inspirerad, stolryggarna i restaurangen har samma form.
Lasse Åbergs "basvaror"
Anka respektive mus av amerikansk typ
Claes Oldenburg: Geometric Mouse
Nu när vi hade norska vänner på besök, tittade vi speciellt på Reflections on The Scream av Roy Lichtenstein, inspierad av Edvard Munchs Skriet.
Roy Lichtenstein: Reflections on The Scream 
I museet finns Lasse Åbergs stora leksakssamling, där 40-talister kan känna igen mycket från sina egna leksaker. I montrarna finns stora samlingar av förlagor till rutor av berömda serieskapare och föremål med anknytning till serierna. Själv har jag aldrig varit speciellt förtjust i serier, men visst är det kul att känna igen en del sådana ändå.

På 70-talet gjorde Lasse Åberg och Klasse Möllberg barnprogram på TV och de bildade ett band Electric Banana Band tillsammans med Janne Schaffer. Detta kan man återuppleva i museets Trazan-koja, som är spännande för barn (och vuxna) att klättra i.
Hemliga Arnes labb
Just nu finns här en tillfällig utställning med konst av Jan Håfström, som är speciellt fascinerad av Fantomen, och därför passar väl in. I restaurangen hänger mängder av Fantomen-masker från taket.

Inga kommentarer: