onsdag 7 augusti 2013

Teaterupplevelse utöver det vanliga

En höjdpunkt på vår nyss avslutade semesterresa i Norge var Peer Gynt-föreställningen vid Gålåvatnet. Helt utsålt, 2500 personer var vi i lördags. Vädret var verkligen inte det bästa: ösregn, men ibland kombinerat med solsken och en fantastisk regnbåge. Samtidigt bidrog molnformationerna till att öka dramatiken.
Spelet har framförts 25 somrar med Svein Sturla Hungnes som regissör. Han drar sig nu tillbaka och spelet kommer att framföras i en mer modern form.

Det var ganska svårt att uppfatta och förstå replikerna på olika norska dialekter och jag var inte heller så insatt i Ibsens drama. Men Griegs musik och ett fantastiskt skådespeleri (trots ösregn som gjorde marken lerig) och spännande regi blev kvällen ett minne för livet.

Huvudpersonen Peer Gynt lever i fantasins värld med övernaturliga ting som troll och andra mystiska väsen från norska folksagor, såsom Böygen, som ger Peer rådet att vika undan när livet ställer krav och knappstöparen, som ska stöpa om hans personlighet. Peer vill lyckas men lurar sig själv. Hans individualism blir till egoism. Man kan känna igen sig i honom, både beundra och förakta honom. Men livets mening ligger utanför det självcentrerade.
Orkestern satt inomhus, som tur var. Vi såg musikerna genom glasväggar. Men för skådespelarna var det blött. Trots det presterade de utmärkt. Ingeborg Schübeler Gillebo sjöng Solveigs sang helt underbart.
Ingeborg Schübeler Gillebo sjunger tillsammans med Peer Gynt Kammerkor
Tyvärr finns inte denna sång med henne på Youtube, och då väljer jag istället Malena Ernman som också gör den fint. Här sjunger hon Solveigs sang på kronprinsessans födelsedag 2009:

Inga kommentarer: