måndag 4 februari 2013

Festival igen ...

... men den här gången gäller det bröd! Historiska museet anordnade i helgen en Brödfestival! Originellt och trevligt initiativ. Redan kl 11 var det kö på trappan för att komma in.
I Barocksalen var det provsmakning och försäljning, i de olika rummen var det föredrag och workshops. Bröd, kakor och semlor bakades hela dagen och inte minst semlorna hade strykande åtgång.
Uppdukat i Barockhallen
Semlor i mängd
Manfred Enoksson hade ett utmärkt föredrag. På varje stol stod en kasse med en påse dinkelsikt, en liten burk rågsurdegsgrund och ett kompendium med recept. Han skickade runt burkar med surdegsgrund som vi fick lukta och smaka på. Han tryckte på betydelsen av att utveckla sinnena för att avgöra om en surdeg är bra: man känner på konsistensen, tittar, luktar, smakar (och lyssnar?) på den. Man kan säkert öva upp detta: samspelet mellan surdegens status, temperatur och tid. Om man bakar för hand eller med maskin spelar ingen roll: degen måste tillföras en viss mängd energi. Intervallknådningsprincipen går ut på att man  knådar degen,  sedan får den vila en kvart, man knådar en kort stund, den får vila och så upprepar men det ett par gånger.
Manfred Enoksson föreläser om surdegar
Bröd i alla former 
Knottriga bröd med oliver (och kronärtskocka?)
Bröd med  struktur
Moa Brink från bagarlandslaget bakade ut bröd i olika form från en stor härlig vetesurdeg. Hon gav råd och besvarade frågor. Ett tips hon gav var att lägga plast ovanpå degen och de utbakta bröden under jäsningen i stället för duk. En duk suger upp fukten och degen blir torrare. Moa var flink till att göra vackra flätade bröd. Kolla videon:

Moa Brink ger råd och tips
Moas vackra flätor

Jan Hedh var mycket intressant att lyssna till. Han berättade om sin erfarenhet av olika surdegar världen över (han har hundratals hemma), och hur brödkulturen förändrats. Det finns inte så många bagerier som när han var växte upp, men han menade att nybakat bröd borde vara en självklar rättighet. Han betonade bagaryrkets bredd. Alla behöver inte ha uppgifter som innebär att man får gå upp kl 2 på morgonen. När jag nu läste lite på hans hemsida upptäckte jag hans sockerkonstverk, måste ses!
Jan HedhMagnus Johansson 
och Heléne Johansson i en paneldebatt

I en paneldebatt var de tre bagarna (bilden ovan) överens om att efterfrågan på kvalitetsbröd har ökat. Kunderna är beredda att betala lite mer för att få ett bra bröd. Men det är svårt att få tag på kompetenta bagare. Bagarna fick frågan om trender inom branschen. De menade att fortfarande är surdeg väldigt populärt, men det finns fler ursprungliga metoder som skållning och fördegar. Knäckebröd av olika slag säljs också  mycket.

Man hade utlyst en tävling för hemmabagare att baka bästa brödet. Finns ett sånt? Det beror ju på vad man vill äta till det. Men i alla fall, jag bakade ett av mina favoritbröd och tog med. Jag vet inte hur många tävlingsbidrag som lämnats in. Det var tre manliga brödbakare som vann. Jag tror inte att män är bättre på att baka bröd, men de kanske är mer tävlingsinriktade.
Mitt tävlingbröd
Naturligtvis ville museet ge oss historiska kunskaper också. Det fanns guidade visningar på dagens tema och den som ville kunde grädda ett järnåldersbröd över öppen eld. 
Här gräddas bröd  på muséets innergård.
På väg till caféet passerade man en sal med kyrkliga textilier. Jag passade på att ta en titt på ett vackert medeltida gravtäcke från Skolkloster.
Holmger Knutssons gravtäcke

Inga kommentarer: