tisdag 25 september 2012

Körkonserterna duggar tätt


UAK i Simtuna kyrka
Här är det Uppsala Akademiska Kammarkör som ger konsert i Simtuna kyrka. Kören står i startgroparna för att göra en turné till Tyskland och Schweiz. Vi fick lyssna till deras turnéprogram. Mycket imponerande kör, jag var helt varm inombords efteråt.

UAK var den första blandade studentkören i Uppsala med Eric Ericson som dirigent. Stefan Parkman har lett kören sedan 1983.

I publiken fanns många körsångare från traktens körer. En del repertoar var välkänd för oss, annat helt nytt.
Några höjdare i programmet:
  • Ett trekörigt Magnificat skrivet av en ung körmedlem, Alexander Jan Öberg
  • Landskap med solar av Jan Sandström, ett uruppförande, där texten var av Tomas Tranströmer, skriven vid ett besök i Innsbruck. Den kända melodin Innsbruck ich muss dich lassen av Isaac fanns citerad i kompositionen. 
  • Två psaltarpsalmer - en av Mendelssohn (Warum toben die Heiden?) och en av Jaakko Mäntyjärvi (Richte mich, Gott). Mäntyjärvis stycke var beställningsverk till 200-årsminnet av Mendelssohn och hade förstås en helt annan klangvärld. Jag tycker det hade varit ännu intressantare om de valt samma psalm av båda.
  • Magnificat av Arvo Pärt - välkänt för många körsångare i publiken - ett finstämmt stycke, mycket vackert framfört
Istället för blommor som tack ska det planteras träd i Afrika. En mycket bra idé, tycker jag. Och det märktes att Stefan Parkman tyckte det också, när han tog emot gåvobrevet.

Inga kommentarer: