torsdag 6 september 2012

När horisonten flyttar sig

Så lyder titeln på en av Bodil Jönssons kloka böcker. Bodil hade en föreläsning i Bålsta i samband med seniorveckan i Håbo. Jag har alltid haft Bodil som idol - hon är fysiker och skåning precis som jag. Hennes böcker har jag haft stor glädje av: På tal om fysik och Tio tankar om tid för att nämna ett par.
Hennes nyaste bok Tid för det meningsfulla har jag inte hunnit läsa än. Den är alldeles sprillans ny, kom direkt från förlaget till Bålsta igår!

Bodil tog upp vad det innebär att bli gammal i vår tid; det är väldigt annorlunda mot när våra föräldrar gick i pension. Dagens 75-åring liknar mer förra generationens 65-åring. Vi har kanske 1/3 av vårt liv kvar - vad gör vi med den? Vi har inga förebilder att fråga. Så vi måste lära oss (och varandra) att bli gamla - men det klarar vi - vi 40-talister var ju den första tonårsgenerationen och klarade det!
Bodils bildspråk om årsringar gillar jag. Jag känner att jag har alla mina årsringar inuti mig, och beroende på vad jag gör och vem jag träffar, så berörs olika ringar. När jag träffar någon jag känner sen barndomen, blir jag varm ända in i de innersta.

Några kloka ord jag tog med mig från föreläsningen:
  • När man är gammal är man inte ung. Vi kan en massa som vi inte kunde förut - vi har fler årsringar!
  • Över 80 % av dagens 80+ är inte dementa!  Kontakten mellan vänster och höger hjärnhalva blir faktiskt bättre med åren! 
  • Livet är ett konstverk som förtjänar den största uppmärksamhet!  Fokusera på det meningsfulla nuet! 

När jag var barn levde min mormorsmor och mormorsfar (de blev 89 respektive 94 år).
Vi blir allt äldre (vartannat barn som föds idag kommer att bli över 100 år) och snart kommer det att finnas ytterligare en generation samtidigt. Det gäller att samhället klarar det: Hårda generationsklyftor skulle vara destruktivt.

Bodil menar att det finns en tendens att flytta in framtiden i nuet. Men ingen kan veta hur framtiden blir och därför inte heller ta ansvar för den. Nu sitter jag här och skriver om mina upplevelser i en blogg - för 10 år sedan visste jag inte vad en blogg var!

Jag försöker tänka att tiden kommer till mig, inte att tiden går. Som pensionär är man som en bekant sa "miljonär på sin egen tid".

2 kommentarer:

Linn sa...

Härligt inlägg, man blir glad av att läsa :)

IngridJ sa...

Tack för det! Bodil har mycket tänkvärt att komma med!